sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Raha-asioita

Se metsäpalo noin 20km päässä, josta mainitsin edellisessä postauksessa, nyt se on laajentunut sen verran ja tuulensuuntakin muuttunut, että meidänkin aavikko on sankan savusumun peitossa. Ei tarvinnut lähteä tähtiä katsomaan tänä iltana. Eikä kyllä mieli tehnyt olla ulkonakaan, kun ilma on niin pahanhajuinen. Toivottavasti yön aikana tuulensuunta muuttuu tai palomiehet saa palon hallintaan, ei kiva lainkaan! Normaalisti meillä on näkyvyys ollut sääohjelman mukaan noin 14km, nyt se on ehkä 700m, mikä kertoo tilanteesta jotain.

Unohdin ihmetellä teille raha-asioita täällä. Kuten monet varmaan tietää, amerikkalaisethan käyttävät vielä shekkejä. Minä en ollut koskaan aikaisemmin sellaista ihmetystä nähnyt. Onhan niillä varmaan työllistävä vaikutus, kun jokainen pitää sitten käsin pankkivirkailijan näpytellä tietokoneen syövereihin, jotta rahat siirtyy. Myös sirukortilliset ja täten pin-koodilla varustetut pankkikortit on vielä aika harvinaisia. Kun kaupassa maksaa, niin kortti pyyhkäistään aparaatin läpi ja sitten kirjoitetaan puumerkki alle. Kukaan ei ole kuullutkaan lähimaksamisesta, edes pankissa! Minusta kyseinen juttu on ehkä paras keksintö pitkään aikaan ja kiva että se lopulta tuli Suomeenkin.

Toinen kummallisuus täällä on kaupassa, kun menet ja ostat jotain ja katsot, että hinta on 4.85dollaria. Otat 5 dollarin setelin valmiiksi, jotta maksaminen hoituu jouheasti. Mutta kun pääset kassalle ja kassatäti lyö hinnan tiskiin, siinä ei ole 4.85 vaan vaikka 5.23 dollaria. Siis mitä hitsiä?!! Täällä noihin tuotteissa näkyviin hintoihin lisätään ”sales tax”, jonka prosenttimäärää en tiedä valitettavasti. Enkä kyllä sitä rupeaisi etukäteen kassalle kävellessä laskemaan sille mun 4.85 dollarin ostokselle. Maailman idioottimaisin homma, ettei hintaa tiedä etukäteen vaan kassalla sitten arvotaan se!

Tänään mulla oli potilaana mm. 2v aasi. Tiesittekö, että aaseilla on väreinä pinkki ja sininen? Minä en tiennyt ennen tätä päivää! Totesin kuitenkin, että aasit on aikalailla paljon helpompia tehdä ilman rauhoitusta, ainakin niiden mun kolmen suomalaisen aasipotilaan otannan perusteella! Tälle aasille tarvittiin 2 raavasta miestä ja yksi hevoskuiskaajanainen, jotta saatiin homma sujumaan. Mutta sudenhampaat saatiin pois, hampaat raspattua, niin sehän on pääasia!


Huomenna taas homma jatkuu!

Kartta alueelta jolla ollaan ja niistä suorista teistä mistä puhuin aiemmin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti