torstai 26. toukokuuta 2016

Reissussa

Nyt on käyty teurastamassa possuja ja lehmiä sekä opittu kaikki maitotuotteiden valmistuksesta!
Maanantaina aloitettiin meidän reissu ja ajeltiin 2h possuteurastamolle. Eka käytiin labrassa, jokaisen possun ruho pitää tutkia erään lihaksissa asuvan parasiitin (Trichinella spiralis) varalle. Villisioissa ne on hyvin yleisiä mutta lihasioissa ei juurikaan. Tuolla teurastamolla edellisen kerran oli ollut yhdessä emakossa 6v sitten. Ehkä olisi mailman tylsin työ, päivästä toiseen tutkia näytteitä – “jaa ei tänäänkään ollut trichinellaa”. Mutta tämän labran eläinlääkärit oli meidän proffan ex-oppilaita, aika hauska. No sitten mentiin syömään ravintolaan, kun oltiin etuajassa. Grillattu kananfile, grillikasviksia ja 0.5l vesi – 4.5€. Ihan uskomattoman halpaa kun tulee kaupungista pois! Sitten teurastamolle. Oltiin hyvissä ajoin etuajassa, jotta nähdään linja ennen kuin teurastus alkaa. Olin tosi yllättynyt miten pieni se oli, odotin paljon paljon isompaa. Ja kuitenkin varmaan aika iso laitos se oli, 600 porsasta päivässä teurastaavat. Olin olettanut, että tainnutus porsailla tehdään kaasukammiossa, mutta täällä oli ihan sähköllä yksi kerrallaan.
Sitten rupesi työntekijöitä tulemaan töihin, siis niitä teurastajia. Ja ne kaikki kyllä näytti teurastajille! Jos joku olisi tullut pimeällä sivukujalla vastaan, olisin mennyt vauhdilla karkuun! Jos olette katsoneet “Prison Break/Pako” sarjaa, siinä on se yksi tyyppi, jolla on mulkosilmät ja näyttää tosi luihulle, uupukohan siltä käsikin, niin nämä teurastajat näytti hyvin samalle! Sitten selvis että ne on ukrainalaisia, sen takia ne lie ollut puolalaisiakin rumempia :p Ja voi hyvänen aika, että ne tuijotti meitä blondeja naisia, ihan kun eivät olisi ennen nähneet! Ja tuo on se paikka, jossa minä ja toinen tyttö, Kim, tehdään ensi kesänä se meidän 2vk teurastamoharjoittelu! En todellakaan odota innolla! Harmi etten saanut paikkaa Suomesta.

Tiistain kohde oli sitten nautateurastamo. Pieni, vain 600 nautaa kuussa. Mutta siellä tarkastuseläinlääkäri oli tosi kiinnostunut kertomaan ja näyttämään meille juttuja. Nautoja kohdeltiin tosi hyvin, tainnutus ja verenlasku sujui tosi nätisti, eikä eläimet olleet ollenkaan peloissaan. Tästä paikasta jäi hyvä mieli! Ja nähtiin ja saatiin tehdäkin jotain mitä tarkastuseläinlääkärit tekee. Ja ihmiset ei olleet ollenkaan niitä “creepy” kun mitä tuolla sikateurastamolla! Ja mikä parasta, päivä päättyi jo klo 13 maissa ja loppupäivä saatiin loikoilla rannalla 30’c helteessä!

Tänään käytiin vielä lopuksi meijerillä. Pakko sanoa, että siltä reissulta ei jäänyt paljoa käteen. Kun kaikki tuotteethan kulkee putkissa, ei niitä nää ja kun et tiedä mitä säiliö ja putki on mikäkin, ei tuollainen oikein aukea. Tuo paikka oli valtava maitojauheen tuottaja, rupesin miettimään, liekkö meillä Suomessa edes on maitojauhetta? Ei se ainakaan mikään iso juttu ole. Ja täällähän valtaosa maidoista on UHT maitoja eli niitä joita voi pitää huoneenlämmössä. Suomessa en tiedä ketään, joka sellaisia käyttää! Ehkä jonnekin mökille joku ostaa, mutta joka päiväisessä elämässä, ei varmaan kukaan. No saatiin me lopuksi maistella niiden tuotteita, se oli retken kohokohta.

Meidän majapaikka oli tosiaan “holiday resort” “järven” rannalla”. “Järvi” oli suomalaisittain lampi, ehkä 2m syvä ja vesi niin paskata, ettei varpaita näkynyt, jos oli polven syvyydessä. Ranta täynnä linnunpaskaa, ei siis mitenkään superhienoa.. Ja “holiday resort” sanasta tulee mieleen vähän jotain muuta kun mitä tämä oli, mutta joo, tuolla paikalla olisi paljon mahdollisuuksia, jos pikkaisen panostaisi. Tuo oli siis valtava turistikylä, varmasti kesäisin aivan täynnä porukkaa. Mutta tietysti jos asiakkaat on tyytyväisiä tuohon mitä nyt rahalla saa, niin mitä sitä enempää panostamaan. Vaan itse arvostaisin, jos talon puolesta olisi pyyhkeet, jos lukulamppu toimisi, järvelle, joka oli 150m päässä, olisi näköala (puskia raivaamalla), ravintola olisi auki yms yms. Pikkujuttuja, mutta joista huolehtimalla olisi paljon viihtyisämpää! Keli suosi meitä kyllä, siellä 30 hujakoilla pyöri koko reissun. Vesi lammikossa oli kuulemma norjalaisten mielestä tosi lämmintä. Tiistaina sitten grillattiin koko porukalla teurastamolta ostettua lihaa, me vanhukset lähdettiin unelle jo 23 maissa, kun nuoriso jatkoi aamuun asti. Olipa hiljasta porukkaa kotimatkalla :)

Mutta lopputulemana, kiva reissu luokan kanssa yhdessä ja tosiaan kun loppuviikkokin on vapaata, pieni loma ennen loppurutistusta. Oli hyvä nähdä nämä teurastamot nyt, ihan asiallista touhua se oli ainakin kun me oltiin näkemässä, eläimiä kohdetiin ok eikä painajaisia näkynyt. Eihän se tehotuotanto koskaan miellyttävää ole, mutta jos lihaa haluaa syödä, se ei tipu puusta valmiissa rasioissa.

Nyt on aika vielä huilata tämä ilta ja huomenna sitten alkaa ahkeraakin ahkerampi lukeminen! Nauttikaahan lämmöstä sielläkin, luin aamulla, että kohta tekin saatte avomaan mansikoita, ihanaa!Hieman vaatisi kunnostusta nuo aurinkovarjot

Harvinainen näky näillä korkeuksilla, hirsimökki!

Kylänraittia

Vuokramökki

Kiva katto!

Hieman ehkä pitäisi puutarhaa hoitaa :)


Iltaruoka Ei kommentteja:

Lähetä kommentti