maanantai 30. marraskuuta 2015

Eka adventti

Pahoittelut, että edellisestä postauksesta on aikaa! Meillä oli varmaan yli kuukausi ilman tenttejä ja nyt sitten ennen joulua niitä on miljoona.. Ja sitten pitäisi vielä tehdä joulupaistoksia, käydä joulumarkkinoilla, ostaa ja paketoida joululahjoja yms.. Mutta nyt on piparit paistettu, ei ne kyllä varmaan jouluun riitä. Nepalilainen kämppis oli innoissaan, kun pääsi pipareita paistamaan :) Ja salainen perinneresepti oli yhtä hyvä kun aina, toin taas luokkakavereille maistiaisia ja kaikki tykkäsivät kovasti! Glögiä tuli myyntiin taas ruotsalaiseen kauppaan, niin paistoin joulutorttujakin yhtenä iltana. Luumumarmeladi ei kyllä ole paistonkestävää, joten tortut aina vähän kärsii uunissa, mutta ihan hyville ne maistuu. Unohdin vain glögin kanssa ekalla kertaa, että sitä piti laimentaa, niin tuli vähän tujua..

Meilläkin satoi ensilumi 23.11. Kun huomasin ikkunasta unta hipsivän, kaikki ryntäsivät ikkunaan ja ottamaan valokuvia! Ilmeisesti meille skandinaaveille ensilumi on ihmeellinen asia.. Ja kyllä se kestikin pari päivää maassa, mutta nyt se on poissa ja ulkona on taas +10 :( Kyllä se ihan erilainen tunnelma on, kun edes pikkaisen on lunta maassa. Ja kun aamuisin on ollut pakkasta muutama aste, niin ilmakin on paljon raikkaampaa. Hymyilyttää, kun tuollainen parin asteen pakkanen on tosi kylmä meidän espanjalaisille vaihtareille, niillä on kaulaliinat kasvojen suojana, untuvatakit päällä :)

Joulumarkkinat oli yhtä upeat kun aina ennenkin! Paljon uusia juttuja oli myynnissä, myös uusia herkkusyötäviä :) Mun äiti tulee perjantaina pitkäksi viikonlopuksi tänne, sillä ei ollut joulumieltä ollenkaan, niin tilasin sille lennot tänne. Jos se ei joulumarkkinoilla löydä joulumieltä, niin sitten ei missään! Itse asiassa, 6.12 tulee joulupukki käymään joulumarkkinoilla! Meillä on joku Suomi-viikko täällä, Suomen Wroclawin kunniakonsulaatin järjestämänä, kolme suomalaista leffaa on leffateatterissa, Sibeliuksen musiikkia, joulupukki ja sitten juhlaillallinen 6.12 konsulaatissa.  Äiti tuo tullessaan joululaatikot, niin pitää sitten tehdä piirakat joku päivä ja syödään sitten suomalainen jouluillallinen kämppiksen kanssa. Hän on vegaani, mutta eiköhän hän lanttu- ja porkkanalaatikkoa pysty hyvin syömään ja piirakoita kanssa. Näytin äsken kuvia piirakoista munavoilla norjalaiselle luokkakaverille ja hän oli sitä mieltä, että näyttää ja kuulostaa tosi kamalalle! Mutta onneksi toinen kaveri maisteli viime vuonna ja pystyi todistamaan, että piirakat on oikeasti superhyviä, nam, ihan tulee vesi kielelle kun niitä ajattelee!

Ja huomennahan on ensimmäinen joulukuuta eli saa avata joulukalenterin ekan luukun! Mulla onkin hieno Kinder-kalenteri odottamassa. Kämppiksellä ei ole koskaan ollut joulukalenteria, ne kun ei joulua juhli, niin ostin hänelle sellainen euron kalenterin, jotta vähän saa perehtyä joulukulttuuriin. Eilen pipareita paistaessa tuli puhetta, että Suomella on itsenäisyyspäivä sunnuntaina ja siitä päästiin Nepalin tilanteeseen. Heillä oli ennen kuningaskunta, mutta joskus vuosituhannen vaihteessa Nepalissa tapahtui massamurha, jossa lähes koko kuninkaallinen perhe tapettiin. Virallisen selityksen mukaan, kuninkaan vanhin poika kännipäissään ampui perheensä juhlissa. Mutta paikallisten mukaan, kuninkaan veli/serkku, joka ei ollut näissä juhlissa, suunnitteli kaiken ja järjesti murhat, ja hänestä sitten kruunattiin kuningas. FBI olisi halunnut tulla tutkimaan murhapaikkaa, mutta uusi kuningas tuhosi palatsin, koska hänestä ”oli tuskallista katsoa sitä ja muistella tapahtumia” ja samalla kaikki todisteet hävisi. Hän oli kuitenkin huono kuningas ja muutaman vuoden kuluttua kansa rupesi puhumaan tasavallasta ja lopulta kuningas luopui kruunusta. Itse asiassa ensimmäiseksi pääministeripuolueeksi nousi kuuluisan nepalilaisen terroristipuolueen johtaja, mutta hänkään ei ollut kovin hyvä johtaja. Nepalissa on noin 150 poliittista puoluetta! Ja kun sitten kuninkaan kruunusta luopumisen jälkeen piti luoda perustuslaki, se kesti tosi kauan, kun päätöksien piti olla yksimielisiä kaikkien puolueiden kesken. Nyt Nepalissa on osavaltioita Yhdysvaltojen takia ja yksi osavaltio Intian rajalla ei ole tyytyväinen elämäänsä ja on estänyt raaka-aineiden maahantuonnin Intiasta ja koko maassa on pula esim. polttoaineista. Vaan aika hurjia tapahtumia pienessä maassa ja ei niin kauan aikaa sitten! Melkein elokuva-ainesta..

Okei, nyt on aika ruveta lueskelemaan perjantaiseen tartuntatautien tenttiin. Ei onneksi olisi kun yksi uusi tauti muistettavana enää, muut on jo mielen sopukoissa ja niitä pitää vaan kerrata, jotta pysyvät virkeänä mielessä. Muuten, ehkä mainitsinkin, että meillä alkoi valinnaisena kurssina kissojen ja koirien ruokinta, mikä on kyllä yksi parhaita kursseja täällä. Viime viikolla harjoiteltiin tekemään kotiruokadieetti, tällä viikolla puhutaan raakaruokinnasta eli sellaisia asioita, joita oikeasti voi käyttää johonkin!

Ja vielä yksi maininta – oon yrittänyt löytää kesäksi teurastamoharjoittelupaikkaa, pitäisi 10 päivää olla jossain, mielellään 5 päivää nautoja ja 5 sikoja. Mutta melkein kaikki harjoittelupaikat on varattu Viikin opiskelijoille. Löysin nautateurastamon, mutta sikateurastamo on kiven alla! Jos huono tuuri käy, niin mun pitää olla se 2 viikkonen Puolassa harjoittelemassa. Noh, toivotaan, että jostain löytyy se sikapaikka, niin voin olla Suomessa ja iltaisin tehdä hammashommia.

Mukavaa St. Andrewn päivää ja joulukuuta!!Ensilumi
Tyylikäs penkki koulussa!Joulutunnelmaa kotona

Glögi, piparit, mandariinit, joulutee :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti