sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Virallisesti kevät!

Olipas mukava käydä Suomessa. Säät oli oikein suotuisat, pari päivänä jopa paistoi aurinko! Mukavia hevosia, muutamia uusia asiakkaita. Rovaniemellä oli ihan luntakin eli sitäkin olen nyt tälle talvea nähnyt riittävästi. Suuri peukku koko reissulle! Mutta samalla hetkellä, kun lentokoneen renkaat osuivat maahan Wroclawissa, tunsin kurkussa ensimmäisen kerran epämiellyttäviä tuntumuksia ja niinhän siinä kävi, että tiistaina olin sitten flunssassa.. Nyt jo onneksi helpottamaan päin. Liekkö sitten johtunut siitä, että valtaosa majapaikoista oli niin kylmiä, että piti nukkua välihousut jalassa. Hankin tälle talvelle tälläiset turvakengät Sievi Alaska Thermo ja olisi mukava ollut niitä testata, mutta kun oli tosiaan niin lämmin muutenkin, ei ollut syytä laittaa pohjalämmitystä päälle. Mutta ainakin toistaiseksi voin suositella noita kenkiä, mukava jalassa ja yhtään ei jalkoja palellut noissa pakkasissa. Lesti on kyllä melko leveä, en tiedä mahtuuko jalustimeen, mutta ainakin ajohommiin ja tallitöihin passeli! Saati sitten tunnin pitoon..

Lukuunottamatta kipeeksi tuloa, oli myös kiva tulla takaisin Puolaan. Päivät on olleet tosi hienoja, lämmintä jossain 10-15 välillä, mutta joka yö on menty pakkaselle. Kunhan yöt vähän lämpiää, niin varmasti kevät rupeaa tulemaan kohinalla! Mulla on kyllä paha pelko, että vielä se takatalvi tulee, ihan niinkuin siellä kotisuomessakin.. Toivottavasti ei! Meille puskee kukkia maasta kovasti, jossain satunnaisissa erityisen aurinkoisissa paikoissa ruoho hieman vihertää ja puissa on silmut odottamassa lämpimiä öitä.

Uusi lukukausi siis alkoi; vanhoina aineina jatketaan puolan, mikrobiologian ja fysiologian opiskelua. Uusia tulikin sitten iso liuta: immunologia, patofysiologia, ruokinta, anatomia ja eläinlääketieteen etiikka.. Maanantaisin on koulua 8-18.00.. Perjantait onneksi sitten vastaavasti vapaat. Noista uusista anatomia vaikutti mielenkiintoisimmalla; tämä ei ole enää samanlaista anatomiaa kuin viime vuonna oli, jolloin opiskeltiin joka ikinen kyhmy ja verisuonen haara, vaan jotain sen "oikean" anatomian ja kliinisen anatomian väliltä. Ensin opiskellaan nyt lintujen anatomiaa, että mitä eroa niissä on nisäkkäisiin verrattuna. Ehkä kohta munien ikuinen mysteeri selviää.. Sitten otetaan etu- ja takajalka hevoselta, joihin ruvetaan mm. piikittämään niveliä ja sitten leikataan auki ja katsotaan osuttiinko edes sinnepäin.. Sitten vielä selvitellään missäs ne sisäelimet sijaitsikaan siellä kehossa toisiinsa nähden. Hyvin mielenkiintoista siis. Ruokinnan kurssilta odotin kanssa paljon, mutta se vaikutti kyllä melko kuivalle, kun tehdään paljon laskelmia.. Tiedän toki, että laskea pitää, mutta mitenhän sitä innostuu jollekin kanalle laatimaan ruokintasuunnitelmia.. Patofysiologian opettaja on mikrobiologian opettajan vaimo, Cruellaksi häntä täällä kutsutaan, 101 dalmatialaista leffan ilkeän muotisuunnittelijan mukaan.. ;) Kieltämättä vaikutti hieman erikoiselle tätille, jäi fiilis, että hän olisi halunnut olla ihan missä tahansa muualla, kuin meitä opettamassa.. Ja ääntää englantia ihan päin prinkkalaa.. Hauskinta on, että hänen miehensä, siis se mikrobiologian opettaja, on yksi parhaimmista proffista joita meillä on ollut, aivan tosi innostunut aiheestaan, puhuu erinomaista englantia, jos ei ole varma ääntämiasusta eikä meistäkään ole apua, lähtee keskenkaiken tarkistamaan kirjoista miten se äännetään.. Ja Cruella on jotain aivan muuta.. Hän kuulemma inhoaa poikia, mielenkiinnolla odotan..

Biokemiakin meni läpi ihan oikeasti. Siitä muodostui melkoinen kompastuskivi kyllä. Meitähän on 14 meidän luokalla + sitten se yksi ruotsalainen poika, joka yritti nyt kolmatta kertaa päästä biokemiaa läpi eli 15. Kolme meistä 15:stä ei päässyt kurssia läpi -> yksi lopetti koulun kokonaan ja kaksi heistä miettiivät mitä tehdä, sillä ilman biokemiaa ei voi jatkaa opintoja... Eli lopputenttiin meitä osallistui 12+1 tyttö edelliseltä vuodelta = 13. Vain 4/13 pääsi lopputentistä läpi.. Loput 9 joutuivat uusimaan ja 5/9 pääsi läpi.. Eli nyt vielä 4 oppilasta on veitsen terällä.. Ja se ruotsalainen, joka yritti kolmannen kerran, on yksi noista neljästä.. Mutta meidän luokka siis vain pienenee, enää meitä on 13..

Torstaina ihmeteltiin kaupassa käydessä, kun joka paikka on täynnä hillomunkkeja ja ihmiset jonottavat niiden ostoon. Selvisi sitten, että katolisissa maissa vietettiin ns. Fat Thursdaytä Fat Thursday.  Sitä vietetään kun karnevaaliaika päättyy ennen kuin pääsiäispaasto alkaa ja on viimeinen herkutteluhetki siis ennen pääsiäistä. Jostain syystä hillomunkit ja jotkut tippaleivälle maistuvat paistokset on se juttu, joita silloin kuuluu syödä. Ja ihmiset todella jonotti saadakseen ostaa niitä.. Mikä on minusta aika erikoista, sillä hillomunkkeja voit ostaa ihan joka päivä.. Ymmärtäisin jonottamisen, jos silloin olisi saatavilla jotain erikoisuuksia.. Mutta myönnän, jonotin minäkin :) Puolalaiset hillomunkit ei ole kyllä kovin hyviä, suomalaiset on mainioita kuin myös saksalaiset, mutta näissä on pahaa hilloa ja niissä on joku kummallinen maku muutenkin..

Mikrobiologia ja bakteerit eivät valitettavasti uppoa kovin helpolla mun mieleen, eli nyt olisi kai syytä aloittaa päivän opiskelut.. Palataan taas ensi viikolla!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti