lauantai 29. syyskuuta 2012

Päivittelyä

Tämä puolalainen opiskelijaelämä on kyllä kummallista. Asun täällä opiskelija-asuntolassa, jonka nimi on "RAJ" eli suomeksi "Paratiisi". Ollaan minusta kyllä aika kaukana paratiisistä :) Suomessakin on vielä jonkun verran käytössä solukämppiä, mutta tämä on vielä siinä mielessä kummallinen versio, että nämä on ns. kahden huoneen soluja, joissa molemmissa huoneissa asuu kaksi ihmistä. Eli yhdessä asunnossa on 4 ihmistä ja meillä on käytössä oma keittiö, suihku ja vessa. Minulle ei ole vielä tullut kämppiksiä, mutta todennäköisesti saan siis kolme puolalaista kämppistä, kaikki ne norjalaiset, jotka asuvat täällä, asuvat yhdessä. Ja kaikki norskit ovat muuttamassa pois täältä, he ovat vuokranneet tai ostaneet omat kämpät. Mutta tosiaan tämä asuntola on ollut ennen opettajien asuntola eli tämä on sen takia ns. parempien standardien mukainen, pari vuotta sitten sisältä remontoitu ja nyt ulkoremontti menossa. Suomessa opiskelija-asunnoissa on yleensä langaton verkko. Täällä on käytössä kaapeli. Ja jotta tämän nettiyhteyden sai, täytyi kertoa tietokoneen tunnistenumero ja sitten he ehkä asensivat netin. Mutta minulla on pieni ongelma; minun huoneessa ei ole koko kaapelin reikää seinässä. Ja suurin ongelma on se, ettei asuntolan työntekijät puhu englantia enkä minä osaa niin paljoa puolaa, ettei me voitaisiin kommunikoida internet-kaapeliongelmasta.. Eli muilla on siis netti paitsi minulla. Onneksi meidän kurssilla olevat kanadalaiset, tyttö ja poika, Anna ja Michael, ovat myös Puolan kansalaisia, joten he osaavat jonkun verran puolaa ja ovat sitten toimineet meidän tulkkeina. Täytyy varmaan ottaa tulkki maanantaina mukaan ja mennä kyselemään netistä.

Muutama muu asia täältä asuntolasta, jotka ovat todella kummallisia minusta. Jokaiseen soluhuoneeseen on vain yksi avain eli kun menee ulos, täytyy jättää avain aina ns. vastaanottoon, jossa siis päivystää 24/7 joku ihminen ja antaa avaimen, kun tulet sisään. Huoneessa on jokainen asia ja esine numeroitu ja sitten on tehty jokaisesta huoneesta inventaariolista, jonka mukaan huoneet tarkistetaan, kun asuntolasta muuttaa pois. Ihan kun vastaanoton täti ei huomaisi, jos joku kantaa jääkaappia tai kaasuhellaa mukanaan ulos :) Mutta maassa maan tavalla!

Tämä viikko oli säiden puolesta oikein hyvä, vettä ei satanut yhtenäkään päivänä ja keskiviikkona jopa helleraja meni rikki. Ensi viikolle on myös luvattu hellerajaa hätyytteleviä lämpötiloja. Puissakin on vielä käytännössä kaikki lehdet. Mutta vaikka ulkona on lämmin, monesti sisällä on kylmä. Luentosalit varsinkin on jäisiä! Olen ollut takki päällä ja lapaset kädessä. Ja jostain syystä minun asuntolan huone on todella kylmä muiden huoneisiin verrattuna, nytkin on pari fleecepaitaa päällä, jotta ei palellu.

Tänään on ns. immatriculation eli tilaisuus, jossa olivat kaikki aloittavat eläinlääkäriopiskelijat eli yhteensä meitä oli ehkä 200. Siis meitä ulkomaisia 16 ja sitten puolalaiset. Tämän tilaisuuden tarkoitus oli ottaa meidät virallisesti opiskelijoiksi ja antaa meille ns. opintosuorituskirjaset eli se minkä Suomessa saat netistä sähköisesti, on täällä vielä kirja, johon sitten merkataan kaikki saavutukset.. Kuulemma kahden vuoden päästä se muuttuu täälläkin sähköiseksi. Maanantaina sitten alkavat oikeat luennot.

Hintataso on täällä kyllä mahdottoman halpa. Ostin tänään Intersportista Adidaksen lenkkarit, McKinleyn fleecetakin ja pari uimalakkia, niin ostokset tekivät 100€. Ruokakaupassa kanafile on 16zl/kg eli 4€/kg ja vaikkapa kukkakaali 1€/kg. Mutta puolalaisille silti liha varsinkin on todella kallista. Viime sunnuntaina käytiin laukkakisoissa ja eräs luokkatoveri, Kine nimeltään, joka on työskennelyt Australiassa laukkatalleilla, tuntee yhden puolalaisen jockeyn, niin sitä kautta saatiin vähän sisäpiirin katsausta. Mutta siis tämä puolalainen jockey nainen ratsastaa 7 päivänä viikossa ja hänen kk-palkka on 1200zl eli 300€. Tällä palkalla hän elättää työttömän miehensä ja pienen poikansa. Mutta tosiaan he eivät osta kanafileitä ruuaksi, vaan ruuat on monesti keittoja ja keitoissa on hyvin paljon lientä ja vähän vihanneksia. Vaan tottakai täälläkin on normaali ja hyvätuloisia ihmisiä, jotka syövät ulkona ja paljon lihaa yms.

Mutta ehkä tuo ruokakulttuuri on yksi syy miksi nämä puolalaiset ihmiset ovat todella laihoja. Tänään immatriculationissa näin paljon nuoria ihmisiä yksi kerrallaan, kun he kävivät esittäytymässä kaikille, niin yksi oli vähän pyöreämpi ja muut olivat laihoja ja hieman normaalipainoista laihempia. Oikeasti lihavia ihmisiä en ole nähnyt montaakaan. Ja totta se on, puolalaiset naiset ovat nättejä, mutta miehet eivät kummoisia :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti