lauantai 22. syyskuuta 2012

Ensimmäisiä kuulumisia


Blogin päivitys on hieman viipynyt, kun tämä puolainen IT-yhteiskunta ei ole ihan niin kehittynyt kun mitä vaikkapa suomalainen.. On ollut hyvin hankalaa saada nettiyhteyttä asuntolaan, joten päätin tulla Starbucks coffeeseen surffaamaan.

Mutta asiaan. Meitä on tällä englanninkielisellä kurssilla 16, joista 2 poikia. 12 oppilasta Norjasta, minä, 1 tyttö Brasiliasta ja tyttö ja poika Kanadasta. Vaikka minusta tämä on pieni ryhmä, niin kuulemma tämä on suurin englanninkielinen ryhmä tähän mennessä. Mutta tosiaan tämä ryhmän pieni koko oli suurimpia syitä sille, miksi päätin tulla tänne Wroclawiin enkä edes hakenut esim. Helsinkiin. Täällä ehkä jopa saa tehdäkin jotain, kun meitä on näin vähän. Toki puolalaisilla on oma puolankielinen eläinlääkärikoulutuksensa, enkä edes tiedä montako siellä aloittaa opintonsa vuodessa.

Opiskelukaupunkihan on tosiaan lounais-Puolassa sijaitseva Wroclaw http://www.wroclaw-life.com/. Kaupunki on ennen kuulunut Saksalle, jolloin se tunnettiin nimellä Breslau, mutta 2. maailmansodan jälkeen kaupunki annettiin Puolalle. Wroclaw on reilun 650 000 asukkaan kaupunki, josta noin 120 000 on opiskelijoita. Eli kai voisi sanoa tämän olevan ihan oikea opiskelijakaupunki. Täältä on lyhyt matka mm. Berliiniin ja Prahaan. Yliopisto eläinlääketieteellinen tiedekunta on perustettu 1945, akateemisia opettajia on noin 120, joista professoreja ja tohtoreita on noin 40. Yliopiston kotisivu englanniksi

Ell tiedekunnan sijainti on ihan keskustassa, lähimpään ostoskeskukseen on matkaa ehkä 200m ja ydinkeskustaan ehkä 1km. Kaunis vanha päärakennus on uudistettu viime vuonna, on siis tyypillinen kivitalo (erittäin kylmä!). Täällä on siis luentosalit, labrat ja ruumishuone. Varsinaisia klinikkarakennuksia on 4. Koko kompleksi on hieman sekava näin aluksi, kun rakennuksia oli niin paljon. Mutta kaikki toki siinä samassa kaupungin keskustassa.

Mutta klinikat näytti moderneille, laitteet oli uusia. Koululla on opiskelijoita varten lehmiä, heppoja, lampaita, vuohia ja possuja, siis isoista eläimistä. Pieniä eläimiä on normaalit kissat, koirat, puput, kanat ja olipa myös kaloja, koska yksi kurssi on kalasairauksista. Klinikalla on normaali 24/7 päivystys. Tässä yliopistossa on Puolan parhaat silmä- ja hermolääkäri. Tutkimusta tehdään paljon ja yhteistyötä on myös ihmislääketieteen kanssa erityisesti sydänsairauksien puolella. Se mikä oli yllättävää, niin kuulemma eläinten syövät on yleistyneet tosi voimakkaasti, niin täällä klinikalla tehdään paljon syöpähoitoja kemoterapian muodossa. Viime vuonna koululla oli tehty ruumiinavaus virtahevolle, kun se kuoli tuolla läheisessä eläintarhassa. Jospa meidänkin aikana kuolisi vaikka kameli!

Tämä ensimmäinen viikko ja myös tuleva viikko on ns. valmistavaa opiskelua eli kerrataan kemia ja biologia ja aloitettiin puolan opiskelu. Puola on muuten ihan juuri niin vaikea kieli, kun mitä aina on kuvitellutkin! Jos sanassa on 10 konsonanttia ja 2 vokaalia, sen ääntäminen ei voi olla kovin helppoa.. :) Mutta kyllä se siitä on ruvennut sujumaan. Varsinaiset opinnot alkavat sitten tosiaan viikon päästä, niistä sitten uudemman kerran.

Jos muutama sananen arkielämästä Puolassa. Kun ihmiset kuulivat, että lähtisin opiskelemaan Puolaan, monet olivat sitä mieltä, että olisi pitänyt valita joku sivistyneempi ja nykyaikaisempi maa. Tämä on vähän hassu harhaluulo, sillä Puola ei ole Neuvostoliitto eikä puolalaiset ole venäläisiä. Siis tällä yritän sanoa, että tämä on ihan sivistynyt nykyaikainen maa. Otetaan esimerkiksi vaikkapa tämä Starbucks Coffee, jenkkien ylpeys. Suomeen saatiin avattua ensimmäinen vasta tänä keväänä Hki-Vantaan lentoasemalle. Vaan tässäkin kaupungissa niitä on ainakin kolme. Sama pätee moneen muuhunkin ketjuun, joista Suomessa ei ole edes kuultukaan. Ei tietenkään tuo ole mikään nykyaikaisuuden mitta, mutta kuitenkin. Vanhat ihmiset eivät osaa puolan lisäksi kuin ehkä hieman saksaa, mutta eipä Suomessakaan monet vanhukset puhu ulkomaata. Täällä on paljon rikkaita, mutta myös köyhiä. On upeita taloja ja ei niin hyvämaineisia kaupunginosia. Ihan niin kuin joka paikassa. Puolan pohjoisrannikon rantakaupungit Gdynia, Sopot ja Gdansk ovat tunnettuja upeista hiekkarannoistaan, jostain luin, että niistä puhutaan Itämeren Rivierana.

Minulle oli yllätys miten siistiä täällä on. Kadut on minusta siistimpiä kuin monessa muussa maassa. Ihmiset tupakoivat yllättävän vähän. Kukaan ei kävele punaisia päin liikennevaloja, vaikka autoja ei ole lähimaillakaan. Toki autoilijat ajavat kuin hullut, joten ehkä viisain odotella turvassa :) Ihmiset ovat myös todella ystävällisiä, kun heille yrittää puhua puolaa. Tämä on toki yleismaailmallinen juttu, oman maan kielen änkyttäminen helpottaa asioita kovasti. Mutta toki on täällä sellaisia asioita, joita ei voi oikein ymmärtää. Vaikkapa tämä netin saaminen asuntolaan ei ole ihan helppoa, pitää täytellä kaikenlaisia lappusia ja sitten vielä toivoa, että asentaja tulisi.. Tai että yliopistolla on vain yksi kopiokone ja sekin on kioskissa, eli et voi itse kopioida silloin kun haluat, vaan siihenkin täytyy olla työntekijä. Ja muutenkin yhteiskunta on kankeampi ja virallisempi, teitittely on tärkeää. Hyviä ja huonoja puolia on joka maassa, ei pidä verrata keskenään. Mutta sitä haluaisin vielä painottaa, että kannattaa olla avoin uusien asioiden, vaikkapa tämän Puolan, suhteen ja tulla viikonloppulomalle esim.  Varsovaan. Ei tämä paha paikka ole.

Sitten vielä loppukevennys. Olin tuossa läheisessä kaupassa erään nuoren norjalaistytön kanssa ostamassa hälle lautasta, kuppia ja syömävälineitä. Haarukoita yms. ei ruvennut löytymään, joten menin sanakirjan kanssa kassalle kysymään. Ensin etsin sanakirjasta haarukan ja sain haarukan. Sitten piti saada lusikka. Katsoin sanakirjasta lusikan, mutta jotenkin silmä meni 2 riviä liian alas ja katsoinkin sanan, joka tarkotti ”lutikka”. Minä sitten hoin ”lutikka”, ”lutikka”, täti pudistelee päätään. Sitten hoksasin, että oho, minä pyydänkin lutikoita enkä lusikkaa :) No lusikka saatiin lopulta! Vaan kyllä mua nauratti ja vähän niitä ihmisiäkin kaupassa, kun ei lutikoita saanut ostettua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti