keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Amerikan villihevosista

Yhtenä viimeisimpänä postauksena täältä Amerikan ihmemaalta halusin kertoa teille mustangeista. Varmaan jokainenhan tietää, että Amerikassa on vielä ihan oikeita villihevosia, mustangeja. Niitä on ollut melkeinpä jokaisella tilalla, jolla me on käyty. Niitä on kaiken värisiä ja kaiken kokoisia. Periaatteessa kaikki käyttömustangit ovat olleet villihevosia alunperin, mustangkasvattajia ei taida olla olemassa, ainakaan pikaisen kyselyn perusteella. 

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/16/1d/cc/161dccd83863d9d4fe154e5fa4fad037.jpg

http://randyharrisphoto.com/wp-content/uploads/2012/05/046.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/de/Mustanggelding.jpg

http://www.horsebreedsinfo.com/images/Mustang.jpg
http://s887.photobucket.com/user/mattyopattyo/media/Mustang.png.html?t=1280990588

Mustangit elävät läntisessä Amerikassa, seuraavissa osavaltioissa: Nevada, Wyoming, Utah, Oregon, California, Idaho, Arizona, Montana, North Dakota and New Mexico. Kukaan ei tiedä varmasti paljonko niitä on, mutta arvio on < 48 000 mustangia. Ne laiduntaa 12 545 255 hehtaarin alueella, joka on valtion omistamaa maata ja sitä hallinnoi Bureau of Land Managelent (BLM).

BLM huolehtii, että hevosten määrä suhteessa pinta-alaan ei kasva liian suureksi, jolloin hevosista ei ole haittaa muulle eläimistölle ja kasvistolle. Tämä estetään mm. sillä, että hevosia pyydystetään ja ne myydään, tai pikemminkin adoptoidaan, hevosihmisille. Adoptio-ohjelma toimii niin, että hakijat (joiden täytyy täyttää tietyt perusvaatimukset), täyttävät hakemuksen adoptoida hevosen ja myös hakemuksen osallistua adoptiotapahtumaan tai myös adoptiokeskuksesta voi löytää mustangin. Jos hakemus hyväksytään, pääsee sitten valitsemaan mustangia. Siitä joutuu maksamaan nimellisen maksun, sukupuolesta yms riippuen noin 125 dollaria. Kun on sitten hyväksytysti huolehtinut adoptiohevosestaan vuoden ajan, siitä tulee hakijan virallisesti oma. Mutta huomioitavaa on, että adoptoitavia hevosia on paljon enemmän kuin halukkaita adoptoijia, joten valitettavasti BLM joutuu käyttämään myös muita keinoja hevosmäärän kurissa pitämiseksi.

Amerikassa on kehitetty myös monia muita ohjelmia näiden villien mustangien ympärille. Ensimmäisenä haluan kertoa teille 4H-yhdistyksen mustang ohjelmasta. Ensin villit mustangit pyydystetään, kuten ennenkin. 4H yhdistyksellä on yhteistyökumppaneita, eli periaatteessa talleja, jotka ottavat sitten mustangeja. 4H nuoret työskentelevät näiden villien hevosten kanssa 6-8 viikkoa, tallien ohjaajien valvonnassa tietysti. Tämä 6-8 viikkoa on yleensä maastakäsittelyä ja sen jälkeen 4H nuoret osallistuvat mustangeineen maastakäsittelykilpailuun, jossa näytetään mm. lastausta, puiden yli kävelyä, pressun yli kävelyä yms. Kilpailun jälkeen mustangit on sitten adoptoitavissa suurelle yleisölle. 

Toinen suuri ohjelma, jossa myös liikkuu rahaa on "Extreme mustang makeover". Myös Suomen telkkarissahan tulee näitä erilaisia extreme makeover -ohjelmia, mm. talojen muokkaamisesta ja tässä mustangien makeoverissa idea on melkolailla sama. Extreme mustang makeover juhlii 10-vuotis taivaltaan. Siinä on ideana, että jälleen halukkaat voivat hakea kilpailuun, jossa valitaan 100 valmentajaa. Jos tulet valituksi, sinulle annetaan villi mustang ja sinulla on 100 päivää aikaa kesyttää ja sisäänratsastaa se. Tämän jälkeen alkavat kilpailut. Kilpailuja, tai tapahtumia, järjestetään kymmenessä eri kaupungissa. Kilpailuissa on tarjolla maineen ja kunnian lisäksi myös ihan riihikuivaa rahaa. Ja jälleen mustangit ovat adoptoitavissa kilpailujen jälkeen, toki nyt ne menevät tarjousten perusteella. Kallein mustang, joka on myyty tälläisen makeoverin jälkeen, on maksanut 250 000 dollaria. Aika hyvä hinta villihevosta. Noin 3400 mustangia on löytänyt kotinsa tämän ohjelman kautta. 

Mustangit, joita minä tapasin, oli kaikki todella mukavia. Osa enemmän, osa vähemmän, tulisieluisia. Mutta yhtä kaikki, jokainen miellytti minun silmää suuresti. 

Edit: Tässä vielä sopivasti linkki Ylen uutiseen aiheeseen liittyen!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti