sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Road trip

Toivottavasti kaikkien vappu meni rauhallisesti, tai mikä ettei vähän railakkaamminkin, ihan miten kukakin on sen halunnut viettää! Luntakin ilmeisesti tuli ihan riittävästi osaan maata, mutta ensi viikollahan se kevät sitten tulee Suomeenkin! Minä olin kaverin ja sen koiran kanssa reissussa, käytiin pari päivää tutustumassa Puolan ja Tsekin väliseen vuoristoalueeseen. Hienoja maisemia, erittäin paljon keltaisena hehkuvia rypsi/rapsipeltoja ja niiden ympärillä sitten vihreitä muita peltoja, tosi kaunista. Valtaosa teistä on kyllä ihan luokattomia ja ilmeisesti Puola on tosi köyhä maa, kun niillä ei ole varaa laittaa nopeusrajoitusliikennemerkkejä mihinkään! Valtaosan ajasta mulla ei ollut mitään tietoa mitä nopeutta olisi tarkoitus ajaa.. Ja kun et voi ajatella, että ajat vaan puolalaisten perässä, ne kun kaahaa miljoonaa ja sataa, joka ei varmasti ole sallittu nopeus! Vähän väliä on tienposkessa risti ja monesti mietin miten sellaisissa paikoissa joku on onnistunut ajamaan kuolonkolarin, siis suorilla teillä valtaosa. Mutta tosiaan puolalainen ajotyyli ei ole kovin turvallinen. Me selvittiin hengissä eikä autokaan tainnut saada naarmuja! :)

Vappupäivähän on täälläkin pyhä ja kaupat kiinni, oltiin kuitenkin ostettu jotain matkaevästä, mutta sitten lopulta iltapäivällä vesi loppui ja mistään ei löytynyt kauppaa, joka olisi ollut auki, kunnes lopulta joku pikkuinen kylä tuli, jossa oli kaupanovi auki ja ei kun sinne. Sisällä oli kaksi vanhempaa herrasmiestä asiakkaana, umpikännissä sätkät käryten ja omistaja herra, yhtä kännissä hänkin! :D No vedet saatiin, varmaan vähän ulkomaalaishintaan.. Mutta kyllähän ne pienet maalaiskylät oli juuri sellaisia, mitä varmasti valtaosa mielessään Puolan kuvittelee olevan – luhistumispisteessä olevia hökkeleitä, harmaita taloja, hoitamattomia pihamaita, vanhoja kännisiä ihmisiä, nuoria ei missään. Tiet menee kylien läpi, ei siis niin kuin Suomessa vähän ohi, vaan suoraan läpi, niin hyvä oli katsella miltä näytti. Jos Suomen maaseutu on kuollutta, niin kyllähän se täällä vielä enemmän sellaista oli.

Mutta sitten taas oli oikeinkin vireitä paikkoja, esim. Karpacz, joka on laskettukeskus, vähän kuin Zakopane pienemmässä mittakaavassa. Terassilla syödessä hyvä oli katsella kun ohi ajaa Porschea, Infinitiä tms urheiluautoa vähän väliä. Eli kyllä sitä rahaakin löytyy tästä maasta.

Lauantai oli normaali päivä, siis kaupat auki, mutta tänään sunnuntaina juhlitaan maailman ensimmäistä perustuslakia, joka oli siis Puolan perustuslaki vuonna 1791. Ja kaupat jälleen kiinni. Normaalisti tämä pitkä vapaa sattuu keskelle viikko eli siinä tulee yleensä joku 5 päivän vapaa, mutta nyt harmillisesti sattui viikonlopulle.

Mutta nyt kuviin!

Tästä se alkoi! Aina kun taustapeilistä halusin nähdä, sieltä näkyi vain iso bokserin pää! :)
Ekana kohteena oli 60000 asukkaan kylä Swidnica.  Sen suurin nähtävyys on alla oleva kirkko, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Tässä lisää infoa, jos jotakuta kiinnostaa Swidnica Church of Peace

KattoaToukokuun 1. päivä oltiin samannimisellä kadulla :D

Swidnicasta löytyy myös suomalainen kahvila Fińska Kawiarnia - Salon Fiński joka tarjoilee presidentti kahvia korvapuustien kera!

Suoraan uunista tulleita. Ei ne ihan äitin tekemiä olleet mutta käsintehtyjä kuitenkin!

Superrohkea tappaja bokseri! :)

Lopulta kavereita villisian kanssa
Seuraavana suunnattiin Wałbrzych nimiseen paikkaan, jossa on hieno linna. Mutta linnassa sattui olemaan samaan aikaan kukkafestifaalit, joissa oli ihmisiä varmasti useampi tuhat ja kun tuolla meidän pedolla ei ollut kuonokoppaa mukana (joka on siis pakollinen julkisilla paikoilla tai saat sakot), niin oli viisain olla menemättä sisään.


Sitten matka jatkui kohti Kolorowe Jeziorka eli värikkäitä järviä. 

Ankat, kanat, kalkkunat kaikki vapaana maaseudulla!

Ensimmäisenä oli keltainen järvi. Ei se ehkä ihan keltainen ole, mutta mielikuvista käyttäen. Väri on peräisen muinaisesta kaivosteollisuudesta tai siis malmista.

Punainen järvi. Väri on peräisin kuparista ja raudasta, veden pH on 3-3,5 ja sisältää rikkihappoa

Sininen järvi. Väri tulee kuparielementeistä

Sama sininen järvi vähän eri kuvakulmasta ja eri valossa

Vihreä järvi, joka valitettavasti ilmaston muutoksen takia on kuivanut, 730m meren pinnan yläpuolella

871m meren pinann yläpuolella
Matkalla yöpaikkaan ajettiin ohi jälleen yhdestä linnasta. Tämä toimi hotellina ja kylpylänä


Majapaikka Chatka Puchatka, 650m meren pinnan yläpuolella. Aivan huippu paikka, kauniit maisemat, mahtava omistaja - entinen merimies, joka asunut Australiassa, toimii nyt hiihdon opettajana ja kaikilla säästöillään osti tämän v. 1902 rakennetun talon, jossa natsiarmeijan työntekijät asuivat aikanaan. Alla olevat kuvat läheisiltä vaellusreiteiltä, kylän nimi on Michalowice.
Aamuvaelluksen jälkeen suunnattiin turistikohteisiin. Ensin oli vuorossa Szklarska Poreba, joka on siis laskettelijoiden kohde Tsekin rajalla. Talvikohteessa on "Talvi sport" niminen urheilukauppa :)


Puolalaista arkkitehtuuria matkalla Karpaczille

Kesän ekat puolalaiset mansikat päätyivät vatsaan 2.5, hintaan 15zl/kg


Lopuksi lähipäivien sää täältä kesäisen lämpimästä Keski-Euroopasta! Mukavaa alkavaa viikkoa myös Suomeenkin! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti