perjantai 30. tammikuuta 2015

Erityisesti Etelä-Karjalaan infoa

Siitä se lukukausi kulkee kohti loppuaan! Ens viikolla vielä kolmet tentit, sitten parin viikon lukuloma, joka päättyy patofysiologian lopputenttiin.. Antaisin vaikka yhden sormen tai melkein mitä vaan, jos pääsen sen ekalla yrityksellä läpi! Uusinta on suullinen ja siitä ei kellään ole mahdollisuuksia päästä läpi.. Mutta kokeet on kyllä menny tosi hyvin. Yöllä oli tullut parasitologian tulokset ja jäin pisteen päähän 4,5:sta. Hieman harmittaa, mutta kyllä 4 on ihan hyvä myöskin. Ja kahdesta viimesestä lääkeopin kokeesta tuli täydet pisteet, vaikka toinen oli lääkelaskuja ja reseptien kirjotusta.  Nyt vielä nämä loput 4 tenttiä ja sitten tämä vuosi on pulkassa!

Sitten teille Etelä-Karjalan lukijoille: Teille on tulossa erinomainen tilaisuus helmikuussa, kun Imatralle tulee iilimatohoitaja Iilimatohoitaja Käyttäkää ihmeessä tämä tilaisuus hyväksenne, Suomessa iilimatohoito on vielä ihan alkutekijöissään, mutta esim. todellisessa hevosmaassa Saksassa iilimatohoidot on olleet jo vuosia mukana normaaleissa hevosten ja myös muiden eläinten kuntoutuksessa! Sillä voidaan hoitaa kaikenlaisia vaivoja, eräs asiakas on hoidattanut jopa kesäihottumaa, mikä minusta kuulosti tosi hurjalle, että iilimadoilla saisi ihottuman korjautumaan, mutta siitä oli ollut heille suuri apu. Mutta varmasti sellaiset tilanteet mihin itse eniten siitä näen apua on erityisesti erilaiset tulehdukset esim. nivelissä, huonosti paranevat haavat tai ihan märkäpaiseet ja myös jännevammat. Minusta tuo saksalainen terveydenhoitojärjestelmä on aika erilainen verrattuna Suomeen, koska siellähän esim. homeopatia kuuluu julkisen terveydenhoidon piiriin. Siis Saksassa jokaisen ihmisen pitää liittyä jonkun sairaskassan asiakkaaksi (osa kalliimpia, osa halvempia, suurilla firmoilla on omat sairaskassat esim. VW-konsernilla), ja sen jälkeen voit valita itse kenelle lääkärille menet ja sairaskassa maksaa laskut. Mutta tosiaan myös esim. homeopatisia hoitoja kustannetaan sairaskassasta.

Tein viime vuonna esitelmän noista iilimatohoidoista, koska minusta se on tosi mielenkiintoinen juttu, ja koska ihmisiä hieman varmasti epäilyttää (näyttäähän ne tosi iljettäville!), niin selitän nyt teille mihin iilimatohoito perustuu.

Eli iilimadothan tunnetusti imee verta eläimistä. Kun iilimato tarttuu ihmiseen/eläimeen, se käyttää liman ja imun yhdistelmää, jotta se pysyy paikallaan. Se myös alkaa erittämään hirudiiniä (hirudin) sinne eläimen verenkiertoon, mikä toimii antikoagulanttina (eli estää verta hyytymästä). Iilimadon syljessä on yhteensä yli 60 erilaista proteiinia, joita se erittää verenkiertoon! Iilimato imee verta ja pysyy kiinnittyneenä eläimeen, kunnes se tulee täytyy, jolloin se tippuu maahan (yleensä noin 20-40min). Sen jälkeen kun iilimato on siitä irronnut, haava voi vuotaa normaalia enemmän, koska iilimato on juuri erittänyt sitä antikoagulanttia, mutta haavat hyytyvät kyllä, mutta tietenkään jos vaikka ihminen käyttää verenohennuslääkkeitä, iilimatohoitoa ei ole järkevää käyttää. Lisäksi yleisesti uskotaan, että iilimadon sylki sisältää puuduttavia aineita, mutta sitä ei ole todistettu. Mutta muu on tieteellisesti todistettu, iilimatoja on siis paljon tutkittu! Eli siinä vaiheessa kun iilimato irtoaa, se on syönyt noin 15-30mm verta, mutta haava saattaa vuotaa tunteja jälkikäteen, jossain luki jopa 12-24h. Verta ei tietenkään suihkua mistään, mutta pisara silloin tällöin tulee ja turkki likaantuu. Ja näin tavallaan poistetaan ”pahaa verta”, aineenvaihdunta kiihtyy alueella ja myös elimistö alkaa rakentamaan omia, uusia verisuonia alueelle.

Koirilla ja kissoilla yleisimpiä hoitokohteita on korvissa olevat verenpurkaumat? (hematoma). 

Kissoilla käytetään paljon, jos punasolujen määrä on koholla voimakkaasti (toki tästä syytä voi käyttää varmasti muillakin eläimillä) ja myös vaikkapa kissojen AIDSista kärsivillä kissoilla suun limakalvojen ja ikenien hoitoon. Itse asiassa muistelen, että kolme vuotta sitten hammaskonferenssissa Saksassa kun olin, siellä oli pitkä esitelmä iilimatojen käytöstä hammasongelmissa! Eli varautukaa, muutaman vuoden päästä minäkin virittelen iilimatoja hevosten suuosastolle! ;) Hevosilla tosiaan jänteet ja ligamentit on erityisen paljon hoidettuja, koska niissähän on paljon huonompi verenkierto verrattuna muihin kudoksiin, mutta iilimadot pystyy parantamaan tätä tilannetta ja ne myös poistaa turvotusta alueelta.


Mutta netti on pullollaan kuvia vaikkapa hakusanoilla ”leeches in (veterinary) medicine”, ”hirudotherapy” joilla voi tutkia myös ennen ja jälkeen kuvia. Kokeilkaa rohkeasti, minun molemmat hevoset on myös mukana ja lupaan infota teitä mitä vaikutelmia niille tulee. Toiselta haluan hoidattaa kallon ja niskaligamentin kiinnityskohtaa, jossa sillä on todetusti tulehdusta ja vauriota ja toisella on tiettävästi ole mitään suoranaista vikaa, mutta eiköhän sieltä jotain hoidettavaa löydy, kun oikein tutkii. Etelä-Karjalassa harvoin on mitään erikoisuuksia saatavilla ja nyt teillä (ja mulla) on mahdollisuus kokeilla jotain uutta, niin käytetään tämä tilaisuus hyväksi! Varmasti Imatra-Joutseno-Lappeenranta alueella Minna liikkuu, ottakaa häneen rohkeasti yhteyttä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti