keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Kolmas vuosi

Taas yksi kesä takanapäin ja uusi lukuvuosikin on jo hyvässä vauhdissa! Tässä vaiheessa täytyy perua kaikki ne puheet parilta viime vuodelta, kun olen valittanut koulukiireitä, ne ei ole olleet mitään tähän vuoteen verrattuna! Pari viikkoa koulua takana ja olen jo ihan valmis joululomalle.. Kesällä oli paljon vanhoja asiakkaita ja jonkun verran uusia mielenkiintoisia tapauksia. Säätkin suosivat suomalaista kesää kerrakseen, toki tuo viime viikon lumisade hieman sotki kuvioita, mutta onpahan nyt lunta nähty siltä varalta, ettei Puolaan tule talvea tänäkään vuonna.

Maatilaharjoittelu tuli tehtyä Heinävedellä lypsykarjatilalla. Kiitos Marille ja Pertulle mahdollisuudesta! Jäi fiilis, että juon mielelläni jatkossakin suomalaista lehmänmaitoa, ainakin tällä tilalla eläimet hoidettiin erittäin hyvin ja niistä kyllä välitettiin oikeasti. Eläinlääkärin urakin alkoi, kun pääsin avustamaan vaikeassa poikimisessa ja vasikkakin jäi sitten henkiin. Mutta ei minusta olisi maitotilalliseksi, en koskaan raaskisi laittaa sonnivasikkoja pois välitykseen..

Kolmas lukuvuosi alkoi ja tämän jälkeen sitten enää 2,5 vuotta jäljellä.. Niin se aika vain menee nopeasti. Tänä vuonna ohjelmassa onkin jo paljon enemmän ”oikeita” aineita, eikä juurikaan enää mitään hömppää. Viime vuodelta jatkui vain patofysiologia ja sitten uutena tuli farmakologia (lääkeoppia), patomorpholgia (miltä kudokset näyttää kun niissä on joku sairaus), parasitologia (kaiken maailman loisia), epidemiologia, hygienia ja mukavimpana diagnostiikka. Diagnostiikassa on päästä jopa koskemaan joka viikko eläviä eläimiä! Ekalla viikolla harjoiteltiin mm. kuinka hevoselle laitetaan huulipuristin tai otetaan kieli ulos suusta, mikä muuten osoittautui yllättävän haastavaksi tehtäväksi luokkakavereiden parissa.. Tällä viikolla sitten painittiin lampaan kanssa ja harjoiteltiin kuonokopan laittamista koiralle. Meillä ei ikinä ole ollut koiraa, niin koiran kanssa oleminen oli ehdottomasti hankalinta. Kesällä eräs asiakas pyysi minua leikkimään koiranäyttelyn tuomaria ja katsomaan pentukoiraltaan hampaat, kun oli menossa ekoihin näyttelyihinsä. Nostettiin koira korokkeelle ja sitten alkoi se hampaiden etsintä.. Totesin lopulta asiakkaalle, että eiköhän tuo pentu toimi näyttelyissä erinomaisesti ammattilaisen käsissä, kun se kuunteli niin nätisti minunkin räpellykset. Aika paljon pienemmät ja piilossa olevat nuo koiran hampaat kun mitä hevosella…

Kuun ekana viikonloppuna käytiin Saksassa, Münchenissä Oktoberfesteillä. Olin käynyt joskus useita vuosia sitten viimeksi ja kerennyt jo unohtaa millainen kaaos se on! Ihmisiä joka paikka täynnä, missään nimessä ei kannata yrittää mennä jonnekin julkiseen kulkuvälineeseen, kun niihin litistyy, mutta onhan se tuokin tapahtuma sellainen, mikä jokaisen pitäisi kokea kerran elämässään. Perjantaina kun lennettiin sinne, ihmeteltiin, kun kaupat ei aukea. Kukaan ei huomannut kertoa, että on Saksan itsenäisyyspäivä.. Saksassahan kaupat on suljettu myös sunnuntaisin, niin pienet kuin isotkin. Täällä Puolassa kun kaupat on aina auki.

Jos sitten vielä veistä käännän haavassa kertomalla meidän säästä. Toki syksy on meilläkin, puissa kaunis ruska, mutta lämpötilat kuitenkin 20 paremmalla puolen :) Eilen sateli vettä, mutta onneksi vielä ei säätiedotukset lupaa mitään oikeaa syksyä.

Lopuksi sitten: En yleensä ole kiinnostunut enkä kommentoi huhuja, mitä minusta liikkuu, mutta koska Kaakkois-Suomessa joku on laittanut liikkeellä tarinan, joka ei pidä paikkaansa millään tavalla, haluan sitä kommentoida. Eli minä en edelleenkään ”rauhoita kaikkia hevosia rintanaan”. En ole vielä eläinlääkäri, mikä tästä tekisi hieman mahdotontakin. Kesän aikana hankalan käytöksen takia hevosia rauhoitettiin alle 20 yksilöä, plus sitten sähköraspauksia ja muita toimenpiteitä varten rauhoitetut. Jospa tämä ilkeä huhu kuolisi, kun se nyt on oiottu.


Seuraavan kerran olen sitten Suomessa ja Itä-Suomessa joululomalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa helmikuun alussa. Ensi kesänä ei pitäisi olla mitään harjoitteluitakaan, niin olen sitten koko kolme kuukautta käytössä. Mukava jo ajatella uutta kesää :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti