tiistai 29. huhtikuuta 2014

Aurinkoisen vapun toivotukset!

Olipas kiireinen viikonloppu! Ihanaa kun viikko alkoi ja pääsee huilaamaan. Toki nämä kaksi/kolmipäiväiset viikot ei ole yhtään huonompi asia jaksamisen kannalta. Yritin selittää täällä, että Suomessa puuhastellaan arkivapaiden siirtoa viikonlopulle ja kukaan ei kyllä ymmärtäny moista asiaa. Toki toisaalta ymmärrän työnantajan kannalta, että ne on kalliita päiviä, mutta taas työntekijän kannalta ne on kyllä tosi tärkeitä. Mielenkiintoisia aikoja..

Mutta viikonloppuun. Ensin perjantai, joka siis on meillä aina vapaana, tehtiin koko päivä Luizan kanssa virologian esitelmää, mutta nyt tiedän kaiken tietämisen arvosen hevosten virusarteriittiviruksesta! Illalla käytiin katsomassa yöelämää. Ja sitten lauantaina oli Dolnoslakien jalkapalloderbyn aika! Vieläkään stadion ei ollut täynnä, nyt oli ehkä kuitenkin puolillaan eli noin 20000 katsojaa. Ja olihan siellä tunnelmaa, kuten kuvista näätte! Sekä meidän joukkueen että vastustajan huligaanit "Ultrat" pisti parastaan. Peli ei kerinnyt vanheta kuin ehkä 3min, niin vastustajan fanit sytytti nuotioita omaan katsomoonsa. Mellakkapoliisit yritti vähän rauhoitella, mutta eipä siitä mitään tullut, kun soihtuja lensi päin. Mutta toki sitten ajastaan poltettavat oli poltettu ja homma rauhoittui siellä päädyssä. 

En vain ymmärrä missä ne saa tuotua noita soihtuja yms, koska porteilla on kuitenkin tarkastukset. Sitten oli meidän fanien vuoro aloittaa. 


Aikamoinen taidonnäyte!Tuon ison lakanan takana oli hyvä sytytellä omia tulia ja niillä oli myös jotain paukkupommeja mukana, sillä jysäyttelivät suunnattomia paukkuja vähän väliä, melkein kuin tykillä olisi ammuttu! Ottelu oli taas pelillisistä tosi onnetonta, mutta voitettiin viime hetken maalilla 1-0. Tuota pääsarjan ottelua katsellessa ihmetytti, että Puolan futismaajoukkua on kuitenkin ihan kohtuullinen, niin miten tämä liiga on niin surkea. Ja koska Suomen futismaajoukkua ei ole edes Puolan tasolla, miten surkea Suomen Veikkausliigan taso sitten on?? Vaan ei kai tuota peliä pelin takia mennä katsomaan, vaan aistimaan tunnelmaa sekä syömään popcornia! :)

Sunnuntaina oli sitten laukkakauden avauskilpailun aika! Suurempi pettymys oli, ettei ollut yhtään arabilaukkaa, mutta sitten seitsemästä startista kaksi oli estelaukkoja, mikä sitten vähän korvasi arabipettymystä, koska en ollut ennen estelaukkoja nähnytkään. Pakko nostaa kyllä hattua niille hevosille ja jockeylle, jotka sitä tekee, vaikuttaa aika rankalle ja vaaralliselle puuhalle! Satula on kuitenkin tuollainen normaali laukkasatula, ilman polvitukia yms.. Useempi ukko sieltä kuukahti alas kesken kaiken. 
Katsojia - perheita ja ystäviä picnicillä

Risuestelaukkaa

Kine esittelemässä hevosta 


Olen teille kertonut, että Kine, mun luokkakaveri, ratsasti laukkaa kilpaa ja hällä on sitten tuttuja tuolla radalla paljon. Jockeythan punnitaan ennen ja jälkeen jokaisen startin. Ja jos esim käyt vessassa, sun pitää juoda tilalle, jotta paino pysyy samana. Tai startin aikana et saa hikoilla liikaa, koska jos sun paino on muuttunut startin aikana, hevonen hylätään. Kuulostaa aivan naurettavalle tuollainen, mutta kuulemma sillä kilollakin on suuri merkitys! Tuosta laukkaratsastuksen rankkuudesta kertoo, että Kine laittoi yhtenä päivänä sykemittarin päälle, kun kävi ratsastamassa 5 hevosta, siis normaali reenilaukka niiden kanssa ja kulutus oli 1100kcal. Kun taas sitten sama ihminen kuluttaa reilun tunnin juoksu(ei hölkkä)lenkillä koiran kanssa 300kcal! Eli tosissaan ratsastaminen on ihan oikeeta reeniä!

Kuten kuvista näätte, niin nämä laukkatallit on pikkaisen erilaisempia sekä ulkoisilta kuin sisäisiltä puitteiltaan verrattuna aikaisempiin talleihin, joita olen teille kuvannut. 


Siinä ei paljoa ole minkäänlaista tukea, painoa 300g

Kävelytyskoneissa ei ole väliaitoja ja toimii kuulemma ihan ok


Paikallinen hevosklinikka laukkatallin yhteydessä

Melko paksut kuolaimet. Ja nuo ei ole kokonaan pyöreät vaan neliskanttiset ja kulmat pyöristetty. Olisko ideana, että tulisi isompi pinta-ala leukaa vasten eikä sitten olisi niin kivulias? Hurjia kuolaimia tuolla kyllä näki.


Täällä radalla on vain yksi yksityinen reenari, siis sen asiakkaat on omia hevosia tai yksityisten asiakkaiden hevosia. Muut on siittoloiden reenareita ja siittolat haluaa tehdä kaiken mahdollisimman halvalla. Eli rahaa ei liiku mitenkään älyttömästi. Mutta samahan se on vähän ravitalleillakin Suomessa, puitteet on yleensä hyvin peruspuitteet, mutta sitten ratsutalleilla panostetaan kauniisiin karsinoihin ja sosiaalitiloihin yms. Niin kuin nytkin näette, että kun siirryttiin tuonne ratsutallin puolelle, niin jopa on maalia löytynyt tallien pintaan yms.
Yksi maneeseista ja talleista


Kuulemma silloin tällöin täällä ajetaan ravilähtöjä tuolla laukkaradalla


 Nämä on aika isot puitteet täällä, tässä on esim kolme täysimittaista maneesia käytössä. Mutta olen ymmärtänyt, että täällä ei ole kiva pitää ratsuhevosta, sillä ainut missä voit mennä, on maneesit tai kenttä, sillä ulkoa reenataan laukkahevosia ja niitä ei saa häiritä. Minkä toisaalta ymmärrän, että jos sellainen säikähtää jotain, ratsastaja tulee aika herkästi alas ja vauhtia voi olla paljonkin. Onneksi talleja on muitakin, joista valita!

Pari erittäin kaunista arabioria oli reenissä, mutta tammavarsoja en oikein kauniita löytänyt. Kuulemma kauden päätteeksi rata olisi tarkoitus yksityistää eli kaikki reenarit reenaisi yksityisiä hevosia, mutta asiakkaita ei tule omaan riittävästi. Ja tämä yksityistäminen johtaa todennäköisesti huutokauppaan, jossa valtaosa hevosista myydään pois radalta..

Kine kertoi kuinka nämä varsat ”sisäänratsastetaan”. Arabit tulee 2vuotiaina, täykkärit vuotiaina. Niitä ei ole käsitelty yhtään, kun tulevat isoista siittoloista, kellään ei ole aikaa opettaa esim. riimun päähän laittoa. Eli ne tulevat tallille, eka pari päivää harjoitellaan päitsien laittoa yms. Sitten noustaan selkään karsinassa. Yleensä pukkeja tulee aika kovasti, mutta pitää koettaa pysyä selässä. Tämän jälkeen siirrytään käytävälle, eli istutaan kyydissä ja joku taluttaa käytävää edes takaisin. Nyt on mennyt ehkä viikko siitä kun varsat tulivat tallille ja nyt ne on valmiita lähtemään ulkoilmaan. Ja siitä niiden reeni sitten alkaa. Monet varsat on ymmärrettävästi aika kauhuissaan ja jopa hieman pelkäävät ihmistä, koska ei ole aikaa tehdä perustyötä kunnolla. Tuloksia pitää tulla ja jokainen päivä maksaa rahaa. Eli paljon, paljon raadollisempaa kuin mitä ravireeni, ainakin mun mielestä. Varsinkin, kun osa noistakin varsoita on tosi pieniä, vaikkapa joku vuotias täykkäri, loppuvuodesta syntynyt, ei ole edes 150cm korkea. Tietenkään niillä ei ratsasta painavat ihmiset, mutta silti hurjalle kuulostaa.

Mutta mukavampiin asioihin eli vappuun! Meilläkin juhlitaan vappua ja sitten kun se sattuu sopivasti torstaille, myös perjantai on totta kai vapaa. Itse asiassa lennän keskiviikkoiltana Suomeen viikonlopuksi, täytyy käydä sopimassa kesän maatilaharjoittelu yms. Ja hieman maistelemassa munkkeja! Tilasin myös rahkapullia, koska en niitä saanut pääsiäisenä.. Eilen laukkojen jälkeen käytiin syömässä Burger Kingissä, voi hyvänen aika että pekoni-juusto-Whopper oli niin hyvä! Kyllä kannatti haaveilla siitä melkein vuoden ajan.. Mun täytyy varmaan käydä joka laukoissa, koska BK on siellä hyvin lähellä, muuten ei varmaan jaksa raahautua toiselle puolen kaupunkia. Onnenpäivä, kun BK joskus laajenee sieltä KehäIII sisäpuolelta myös maaseudulle..
 
Kyllä, minä söin molemmat hampurilaiset.....
Innokkaimmat ovat jo ruvenneet kyselemään kesän raspauksista, mutta en osaa sen enempää vielä sanoa kuin että koulua on varmaankin aikalailla kesäkuun loppuun ja varmuudella heinäkuun alusta alkaa raspaukset kaakkois-Suomesta! Mutta kunhan saadaan loppukokeiden päivämäärät sovittua ja saan varattua lennon Suomeen, infoan kyllä teitä heti. Ja heinä-syyskuun olen normaalisti käytettävissä, ja käyn varmaan joka kuukausi niin siellä kaakossa kuin pohjoisemmassakin Rollon suunnalla.


Nyt toivotan teille riehakasta vappua!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti