torstai 31. lokakuuta 2013

Kolhuja

 Paljon on tapahtunut sitten viime päivityksen. Kuten kuvasta näkyy, pääsin tutustumaan puolalaiseen terveydenhoitoon taas kerran. Rupesin leikkaamaan varpaankynsiä, tai pikemminkin niitä viilatessa huomasin, että ison varpaan kynsi heilui holtittomasti. Kaivelin pinsetit ja skalpelin esille, mutta viimeiset pari milliä oli niin tiukasti kiinni, että irrotus vaati puudutuksen. Samassa talossa kun tämä meidän asuntola on, sijaitsee myös lääkäriasema, sellainen perushalpis lääkäri, jossa kukaan ei puhu englantia. Taikakorttia eli eurooppalaista sairaanhoitokorttia vilauttamalla kuitenkin järjestyi aika lääkäriltä, joka vilkaisi kynttä ja kirjoitti lähetteen kirurgille! Ihan tosi, lähete kirurgille kynnenpoistoa varten! Seuraavalla viikolla pääsin sitten operoitavaksi ja näin jälkiviisaana on helppo sanoa, että vähemmän olisi varmaan koskenut, jos olisi vain repinyt kynnen pois ilman puudutusta kuin että se puudutettiin ja sitten nappastiin pois. Nimittäin tuntui, että lääkäri yritti tunkea sen puudutuksen luuhun asti.. Vaan kynsi lähti pois ja uusi kasvaa kauniisti tilalle. En vaan vieläkään ole keksinyt mikä sen sai irtoamaan, kun mikään ei varpaaseen ole käynyt. Toinen sidos on minun itse tekemä, kun meni iho niin kuivaksi, että halkesi aivan, niin laitoin rasvaa tuonne alle ja hautumaan sidokseen. On muuten apteekkitarpeet ihan naurettavan halpoja, desinfioimisaine 20senttiä/2dl, nuo teipit, laput, kääreet yms yhteensä 2€.
 Kimi Räikkönen on näköjään täälläkin tunnettu. Mun piti ihan napata kuva, kun ostarilla tuohon törmäsin. "Wrangler - selected by Kimi Raikkonen" Käytiin siellä eläintarhassa jalostuksen tunneilla ja oli aivan pakko napata kuva tästä huippusuloisesta siasta! Katsokaa sen korvia! Meillä ei ollut aikaa sen enempää tutkia muita eläimiä kuin nykyisten kotieläinten esi-isiä ja kelikin oli hieman utuinen tuolloin, niin täytyy käydä uudemman kerran paremmalla säällä tutustumassa. Oli aika kivanoloinen eläintarha, eläimet kohtuulliset hyvinvoivan oloisia ja siisti ympäristö, leijonillakin oli isot aitaukset. Olikohan Berliinin eläintarha, missä ihan suretti nähdä isot kissapedot tosi pienissä häkeissä. Mutta täällä Wroclawissa näin seeproja, en ole ihan varma olenko ennen nähnyt niitä missään. Ja tosi paljon eläinvauvoja oli täällä.
Tämän halusin näyttää teille, olen todella ylpeä mun ensimmäisestä itse tehdystä bakteeriviljetyksestä. Siinä kasvaa Stafylococcus Intermedius bakteereja, jotka aiheuttaa ihotulehduksia koirilla ja kissoilla. Melkein täydellinen viljelys. Nuo mikrobiologian labrat on olleet tosi mukavia, on saatu tehdä paljon ja on tosi mielenkiintoista sitten nähdä mikroskoopin läpi erilaisia bakteereja. Ja jos on vaikkapa flunssa tai koiralla märkivä haava, me voidaan tehdä omat viljelmät ja testata mikä bakteeri tai virus siellä on haittana. Ja sitten vaan etsitään lääkäri tai eläinlääkäri kirjoittamaan resepti.  Proffa puhuu hyvä englantia ja osaa selittää hyvin eli tällä hetkellä ehkä mun suosikkiaine.
 Sunnuntaina käytiin katsomassa Puolan ykköstason jalkapalloa. 2012 Puolahan oli järjestämässä jalkapallon EM-kisoja ja Wroclaw oli yksi kaupungeista silloin. Tänne rakennettiin uusi futisstadioni sitä varten tietysti, näkyy tuossa kuvassa. Vetoisuus on 42 000 katsojaa. Ainut vika on, että se on aivan tuskaisen kaukana - 50min ratikalla.

Mutta en koskaan ollut käynyt katsomassa jalkapalloa ja nyt oli mahdollisuus päästä isolle stadionille seuraamaan ottelua. Sen lisäksi puolalaiset futisfanithan on kai melko tunnettuja ympäri Euroopan, että he ovat hurjempia kuin englantilaiset tai espanjalaiset.

Minua eniten tässä pelissä houkutti ajatus sellaisesta fanituskulttuurista, kun mitä näkee tv-otteluissa yleensä eli fanit laulavat ja huutavat ja yleensäkin pitävät ääntä. Ja pakko myöntää, että kun peli alkoi ja vaikka stadioni ei ollut edes puolillaan, niin kun fanikatsomo, jossa oli ehkä 5000 ihmistä, alkoi laulaa, meni kyllä sellaisia kylmiä väreitä, ettei tosikaan. Eli tunnelma oli jotain ihan käsittämätöntä, millainen se on sitten kun stadion on täynnä huippuottelussa? Jonkun verran olen käynyt lätkää seuraamassa Suomessa, niin ei tunnelmaa voi kyllä verrata edes samassa lauseessa. Ja erikoinen juttu oli, että siellä fanikatsomossa oli ns. johtaja, jolla oli megafoni ja hän sitten sinne huusi "ohjeita" faneille. Tai näin me se käsitettiin, edelleenkään puolan kieli ei ole kaikkein vahvin osa-alue.. Mutta siis tosi hieno kokemus!

Urheilullinen anti tuossa pelissa oli aika surkea.. Tosiaan telkusta näkee yleensä huippufutista, niin nyt kun tämä ei todellakaan ollut huippufutista, se kyllä pisti silmään kovasti. Keskeltä vain yrittämistä. Ja tuomarit antoivat roikkua paidassa ja ihan ihollakin eli melko fyysistä peliä. Meidän joukkue hävisi 2-1, kun maalivahti imuroi molemmat maalit. Hieman jännitti, jos ne kuuluisat puolalaiset huligaanit alkavat rähisemään, mutta onneksi paikalla oli niin paljon poliiseja, että hulikointi jäi odottamaan toista hetkeä. Parin viikon päästä uudestaan, jos keli on vielä suotuisa!

Tässä on kuvassa Puolan kansallisruoka - pierogit. Ne on siis keitettyjä piirakoita, joissa on yleensä perunaa sisällä, mutta käytännössä niihin voi laittaa mitä vaan. En oikein tiedä mikä tuo kuoritaikina on, se jotenkin maistuu vähän jollekin pastantapaiselle, mutta ei kyllä varmaan ole pastaa, vaan ihan jotain vehnätaikinaa. Mutta nuo keitetyt pierogit ei ole mun suurinta herkkua, vaan viikonloppuna käytiin pierogiravintolassa ja söin uunissa paistettuja salami/kinkku/pekoni- sekä suklaapierogeja ja ne oli tosi jees. Suosittelen kokeilemaan, kun tulette Puolaan lomailemaan myös erilaisia pierogeita. Niitä saa ihan joka kaupasta tiskiltä ja monesti ruokapaikastakin.
Tämä kuva löytyi netistä joku päivä, oli aivan pakko ottaa se talteen ja jakaa teidän kanssa, jos että itse sitä ehkä huomanneet.
Ja lopuksi miltä musta tuntuu, kun luen biokemiaa.. Tämä on mun kämppiksen Luizan ottama kuvasarja viime joululta, kun hänen tädin kissa luki biokemiaa.. Vaikka miten vastustaa ja koettaa kiinnostua rasvojen ja aminohappojen ihmeellisestä maailmasta, niin uni yleensä vie voiton :)

Hurjaa Haloweeniä kaikille!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti