lauantai 16. marraskuuta 2013

Kuulumisia

Pahoitteluni, kun en ole kirjoittanut pariin viikkoon, mutta täällä ei ole oikeastaan tapahtunut mitään mainitsemisen arvoista ja sen lisäksi meillä on ollut aivan tuhottoman kiireistä koulun kanssa. Viime vuosi oli ihan lastenleikkiä tähän verrattuna. Ja ensi vuosi on kuulemma vielä pahempi, joka viikko joku iso koe. Vasta sitten neljäntenä vuonna helpottaa. Sitä odotellessa!

Meidän piti mennä yliopiston farmille tällä viikolla katsomaan lehmiä ja niiden lypsyä, mutta se siirtyi parin viikon päähän. Otan sieltä sitten kuvia ja laitan teille näkyville. Ihan mielenkiintoista mennä katsomaan millainen farmi se on. Jotenkin en oikeen jaksa uskoa, että siellä olisi robottilypsyasemat. Varmaan on ihan normaali vanhan ajan parsinavetta.

Toinen asia, mistä piti mainita, kun tuli talouden tunneilla puhetta, niin Puolassa asuntolainojen korot on 15-16% kieppeillä.. On kai ne Suomessakin ollut joskus sellaiset, mutta nykypäivänä saattaisi tulla aika monelle melkoisia ongelmia, jos korot pomppaisivat tuollaisiksi. Ja silti täällä asuntoja ja autoja ostellaan velaksi..

Sitten meillä oli yhtenä päivänä jalostuksen tunneilla puhetta possunlihan tuotannosta ja kysyin opettajalta, että onko Puolassa luomulihan tuotantoa, niin ei kuulemma ole. Ei possua eikä lehmää, mutta luomukananmunia on. Mutta kun rupesin miettimään, niin ei luomulihaa kyllä joka maassa ole. Kysyin Luizalta, miten Brasiliassa, niin ei sielläkään ole luomutuotantoa. Mutta jos olette maistaneet luomulihaa, niin onhan se aivan eri makuista kun tehotuotettu. Meillä oli kerran luomujoulukinkku ja pakko sanoa, etten koskaan ole niin hyvää kinkkua syönyt. Vaan kun sen hinta oli muistaakseni n. 200€ ja normaalin tehopossun saa ehkä 50€, niin onhan siinä melkonen hintaero. Mutta silti suosittelen kokeilemaan luomukinkkua, jos sellaisen saatte käsiinne jostain.

Joulusta puheenollen. Minä olen vielä niin nuori, että minun jouluun kuuluu suklainen joulukalenteri. Tykkään Kinderin joulukalentereista, mutta Puolassa ei ole kuin niitä ihan peruskalentereita, niin tilasin Amazon.destä, tätäkin voisin suositella vanhemmille, sama kalenteri on Suomessa melkein puolet kalliimpi vaikka ottaa postikulut huomioon.. Ja valinnanvaraa on vaikka toisille jakaa. Mutta se ei ollut asian juoni, vaan se, että Luiza ei ollut ennen Puolaan tuloa nähnyt koskaan joulukalenteria! Tilasin hälle myös samanlaisen Kinder kalenterin ennen aikaseksi joululahjaksi. Sitten kalenterit tulivat viime viikolla, niin Luiza kysyi, että millon tämän saa avata. Vastasin, että ensimmäinen päivä, niin eihän hän ymmärtänyt, niin mun piti selittää, että joulukuun ekana päivänä avataan luukku, jossa on numero 1 ja siitä sitten numerojärjestyksessä joka päivä. Mutta kulttuurieroja siis oikeasti on. Suomessa varmaan jokainen lapsi saa joulukalenterin heti ekana jouluna ja jokainen tietää mikä se on ja miten sitä käytetään. Ja sitten tulee etelä-amerikkalainen aikuinen, jolla ei ole mitään tietoa asiasta. Tuntuu vain jotenkin kummalliselle, kun meille on kuitenkin aivan normaalia.

Meilläkin vähän kerrassaan rupeaa joulu näkymään. Hieman on joulukoristeita kaupoissa ja ensi viikonloppuna aukeaa joulutorikin. Mutta vielä heti samana viikonloppuna ei varmasti mennä käymään, saattaa olla niin paljon porukkaa siellä, ettei sekaan mahdu. Mun oli tarkoitus mennä käymään myös Dresdenissä joulumarkkinoilla, mutta saapahan nähdä, kun tuli nyt erinäköisiä mutkia matkaan koulun suhteen. Mutta ehkä sitten vaikka päiväseltään Varsovassa, jos ei muuta.

Mutta vaikka joulu uhkaavasti lähenee, niin talven tuntua ei oikein kyllä ole. Mutta ei sitä taida olla Tornion alapuolella siellä teilläkään. Vaan ollaan luottavaisia, että koko maahan saadaan valkea joulu! Onhan tässä vielä reilu kuukausi aikaa. Ensi kuun alussa sitten saa varailla raspauksia joululomalle, mutta laitan vielä erillisen postauksen lähempänä. Nyt fysiologian kiehtovaan maailmaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti