sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Paha karma

Ei olisi pitänyt hehkuttaa niitä upeita kesäsäitä, koska ilmeisesti karma tai joku suuttui siitä, koska sitten alkoi satamaan vettä ja sitä on samantien tullut viikon putkeen.. Pellot lainehtivat vettä ja koska asuntolasta katkaistiin lämmöt kuukausi sitten, niin voitte kuvitella miten kylmän kostea tälläinen kivitalo on. Piti kaivaa fleecekerrasto esiin ja öisin saa kaivautua parin peiton alle. Mutta onneksi tänään jo vähän aurinko paisteli. Ja heti kun pilvet väistyvät, lämpö kiipeää 20 paremmalle puolen, joten ehkäpä tämä kolossi vielä joskus kuivuu ja lämpiää!

Alkavalla viikolla täällä Puolan opiskelijakaupungeissa vietetään Juwenaliaa. Ensimmäiset Juwenalia karnevaalit pidettiin 1400-luvulla Krakovassa, mutta nykymuodossaan sitten vasta 1950-luvulta lähtien. Mulle ei ihan vielä ole selvinnyt täydellisesti mitkä nämä bileet on, mutta joka tapauksessa ke-pe kaupungit on täynnä opiskelijabileitä. Kaikki alkaa kulkueella, johon opiskelijat pukeutuu erinäköisiin vermeisiin ja se kulkee yliopistolta kaupungin keskusaukiolle, jossa kaupunginisät luovuttaa opiskelijoille symbolisesti kaupungin avaimet ja opiskelijat johtaa ja valtaa kaupungin noiden kolmen päivän ajaksi. Kuulemma luennot yms on myös peruttu, jotta saadaan juhlia rauhassa. Toivottavasti keli suosii!

Tällä viikolla oli pari päivää koulua ja päästiin katsomaan koiran sisään, aiheena sydän ja suuret verisuonet. Mulle oli tosi suuri yllätys, miten valtavan suuria sydämeen suoraan liittyvät valtimot ja aorta ovat. Koirat oli ehken suomenpystykorvan kokoisia, niin sydän oli ison miehen nyrkin kokoinen ja verisuonet sormen paksuisia. Sitä vaan miettii, miten valtava noiden suonien halkaisijan täytyy olla vaikkapa hevosella tai lehmällä. Ja sitten jos jossain niissä on häikkää, niin aika äkkiä se heijastuu kaikkeen muuhunkin. Mielenkiintoista, paljon mielenkiintoisempaa kuin lihasten tuijottelu!

Koska vappuna kuuluu syödä munkkeja, mutta puolalaiset munkit eivät ole suomalaisen suun makuisia, lähdettiin pistäytymään Saksan puolella Dresdenissä vappumunkeilla. Matkaa oli 250km suuntaansa ja koko matkan oli hyvä moottoritie, niin matka sujui joutuisasti. Oltiin toki yötä, kun meillähän juhlitaan 3.5. perustuslakia (Euroopan ensimmäinen ja maailman toinen USA:n jälkeen), niin loppuviikko oli vapaata. Saksalaiset varmaan ajattelivat meidän olevan nälkäkuoleman partaalla, sillä syötiin siellä niin paljon ja ostettiin vielä kotiin tuomiseksikin saksalaisia herkkuja. Mutta olihan siellä kallista, kun on nyt tottunut puolalaiseen hintatasoon. Täällähän saa ravintolassa pääruoan 20zl eli 5€:lla, niin tuntui aika pahalle maksaa jostain schnitzelistä 15€. Ja kun ennen Saksa on tuntunut halvalle, kun Suomesta käsin on siellä käynyt. Eli mitenkähän kallista Suomessa oikein on.. Mutta mukavaa oli, kun ymmärsi mitä ihmiset puhuivat, voi katsoa tv:tä, puhua ihmisille, kurjaa oli tulla tänne takaisin, kun täällä on niin ummikko. Käytiin myös eräässä saksalaisessa hevostarvikeliikkeessä, kun meitä oli kolme hevosihmistä reissussa. Oli todella, todella iso kauppa ja jotain pientä tarttui mukaan omille hevosille. Ensi viikonloppuna alkaa laukkakisakausi täällä Wroclawissa, ja jos keli olisi suotuisa ja ei olisi muita kiireitä, voisi vaikka käydä haistelemassa hevosia.

Laitan teille vielä hieman keväisiä/kesäisiä kuvia täältä, osa on otettu jo jokunen aika sitten ja osa on ihan tämänpäiväisiä. On niin kaunista, kun luonto vihertää ja heinä tuoksuu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti