tiistai 18. joulukuuta 2012

Jouluntoivotuksia

Lupaamani matkakertomus viivästyi muutaman päivän muuttokiireiden ja kemian kokeisiin lukemisen takia. Sunnuntai iltana muutettiin kattohuoneistoon, sillä torstai-perjantai yönä naapurihuoneen tytöt toi pojan mukanaan kotiin ja no, jääköön jokaisen oman mielikuvituksen varaan, mitä kaksi tyttöä ja poika voi tehdä.. Mutta nyt tosiaan asutaan penthousessa, tykkään kovasti. Toki näkymän olisin toivonut olemaan kaupunkiin päin, mutta menettelee tämä puutarhanäkymäkin. Ainut ongelma on tuo suunnattoman hidas hissi, sitä saa odottaa ikuisuuden ja kun täältä lähtee laskeutumaan alas, niin yleensä aina pysähdytään pariin kerrokseen ottamaan muita kyytiin. Ja keittiö on tosi pieni, tai oikeammin siellä on liian vähän kaappeja eli kun neljä tyttöä yrittää mahduttaa omat kipponsa pariin kaappiin, niin eihän siitä tule mitään. Vaan eiköhän tämä tästä!

Viikonlopun matkakohteena oli Krakova. Sinne on täältä Wroclawista matkaa n. 300km. Menin bussilla, kun hintaa tuli menopaluulle 17,5€, ei siis kannattanut autoa käynnistellä. Krakova on Puolan entinen pääkaupunki, asukkaita vajaa 800 000. Kaupunkihan on ikivanha, sen keskusta on peräisin 1400 luvulta ja se oli kyllä tosi kaunis. Vanhat muurit ympäröi sitä osittain vieläkin.

Perjantai iltapäivän ja illan kohteena oli kaupungin nähtävyydet, mutta koska pimeys laskeutuu jo 16 jälkeen, paljon jäi näkemättäkin.Täytyy keväällä käydä uudemman kerran, kun puissa on lehdet ja kukat kukkivat. Nyt halusin pääasiassa nähdä Krakovan joulutorin, joka oli ihan kiva, mutta pieni pettymys kuitenkin. Ensi jouluna sitten se Dresdenin joulutori.

Pakkasaamuinen kuva entisen huoneen ikkunasta

Krakovan vanhan kaupungin muuri

Pienoimalli vanhasta kaupungista, huomaa yhtäläisyys pienoismallin ja kuvan välillä

Krakovan keskutorin Rynekin kuulu Verkahalli

Heppakyydillä pääsee nähtävyyksiä katselemaan, jos haluaa

Ehkä maailman rumiten koristeltu joulukuusi!

I don't ;)

Iltarusko Krakovan yllä

Paksut seinät Krakovan kuninkaanlinnassa

Oikein sievä joulunäre

Tyhjiä katuja

Enää se hirveä kuusi ei näytä ihan niin kamalalle!


Lauantaina kohteena oli yleissivistävä Auschwitzin keskitysleiri Krakovasta 60 km päässä. Auschwitzhän oli natsien suurin keskitysleiri, tai oikeastaan se koostui kolmesta lähekkäin olevasta leiristä, joista yksi oli ns. tappoleiri, toinen työleiri ja kolmatta natsit eivät kerenneet saada valmiiksi. Natsit tappoivat tuolla 1,5 miljoonaa ihmistä 5 vuoden aikana eli 300 000 ihmistä vuodessa, päivälle siitä tulisi noin 800 ihmistä. Minä ainakaan en ollut ennen tajunnut miten suuressa mittakaavassa tuo ihmisten tappaminen tapahtui natsien toimesta. Esimerkkinä vaikka vielä, että ensimmäinen kaasukammio "veti" kerralla "vain" 800 ihmistä ja niiden ruumiiden polttamiseen meni jopa kolme päivää, joten lopulta natseilla oli käytössä kaasukammioita, jotka veti jopa 2000 ihmistä kerralla. Se varsinainen tappoleiri oli pinta-alaltaan muistaakseni 140ha.

Mutta monesta paikasta luin, että monet ihmiset järkyttyy todella pahasti tuolla ja eivät halua jatkaa ensimmäisen leirin jälkeen sinne varsinaiseen tuhoamisleiriin, mutta minä en kokenut mitään sellaisia suuria järkytyksen tunteita, tottakai kamalaa ja sitä voi vaan miettiä mitä sellasta ihmisten päässä liikkuu, jotka tekee toisille tuollaista. Vaan ehdottomasta jokaisen, joka täällä suunnalla liikkuu, pitäisi käydä tuolla, jotta tuollaisia ei pääse koskaan tapahtumaan uudestaan!"Työ tekee vapaaksi"

Lapset ja raskaana olevat naiset olivat hyödyttömiä natseille, koska he eivät voineet tehdä töitä, joten heidät tapettiin välittömästi leirille saapumisen jälkeen

Zyklon-B myrkkykapseleita

Zyklon-B purnukoita

Vangeilta kerättyjä kenkiä, jotka lähettiin natsisaksaan uusiokäyttöön

Silmälaseja vangeilta

Halt! Tai kuolet

Tuo päädyssä olevan seinän edessä natsit ampuivat vankeja. Huomaa vasemman puoleisen rakennukset peitetyt ikkunat, jotta muut vangit eivät näkisi mitä tapahtuu

Joukkohirsipuu

Krematorio

Auscwitz-Birkenaun tuhoamisleiriä

Birkenau

Tälläisillä karjavaunuilla vangit tuotiin jopa 10:n päivän matkan takaa. Koska vaunuissa ei ollut ikkunoita tai ilmareikiä, monet kuolivat jo matkalla.

Birkenau

Toisten vankien piti kerätä poltettujen ruumiiden tuhkat ja kipata ne mm. tuonne takana näkyvään lammikkoon. Ja sitten heidätkin tapettiin, sillä he tiesivät liikaa

Naisten leirin "asuintalo", maapohja, vuotava katto, hyytävän kylmä ja kostea

Nämä vessarakennukset rakennettiin vuosi-pari leirin perustamisen jälkeen. Vankien piti sitten tyhjentää käsin nuo käymälät. Ja niitä sai käyttää pienen hetken aamulla ja illalla.


 Eli maailmassa on paljon pahuutta, koetaan omalta osalta estää sen leviäminen ja historian toistuminen.

Mutta sitten mukavampiin aiheisiin. Täällä tuli taas syksy, lumet suli pois, vettä sataa ja ulkona on reilut 5 astetta lämmintä. Ja koska puolalaisilla on hassu tapa kaakeloita ulkorappuset, voitte kuvitella miten liukkaat ne on aamuisin.. Kokeet on nyt ohi ja jatkuvat sitten joulun jälkeen. Tänään puhuttiin puolalaisesta joulun vietosta ja pakko sanoa, että olen iloinen, ettei tarvitse viettää joulua täällä! Heillä on jouluaterialla 12 erilaista ruokaa (koska 12 apostolia), mutta nämä kaikki on kasvisruokia ja korkeintaan kalaa on niiden lisäksi tarjolla, perinteen mukaan ei kuulu syödä lihaa jouluna. He käyttävät pipareiden tekemiseen hunajaa, eivät he olleet kuulleetkaan siirapeista! Minun täytyy tuoda siirappipurkki Suomesta, jotta saan tehdä taikinaa.. Ja pipareiden täytyy antaa "tekeytyä" vähintään kolme viikkoa ennen syömistä täällä. Joululaulut kuulostivat suomalaiseen korvaan kovin kummallisille. Joulukoristeet kuuluu laittaa katolisen perinteen mukaisesti vasta aattona tai aaton aattona ja toisena päivänä tammikuuta jo ottaa ne pois. Joulukuuset, siis oikeat, joita täällä on myynnissä, on tosi rumia, toki nättejäkin on joukossa, mutta valtaosa on melko karmeita.. Mutta kaipa ne tuoksuu samalle kun ne kauniitkin.

Suomeen lentäminen lähestyy ja nuo siellä olevat pakkaslukemat pelottavat kovasti. Voi olla, että katselen Helsinki-Vantaalta jonkun äkkilähdön lämpimään ;) Ehkä ei kuitenkaan.. Vaan nyt toivotan kaikille

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia 
i Szczęśliwego Nowego Roku!!

Hyvää Joulua ja onnellista uutta vuotta 2013!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti