perjantai 26. lokakuuta 2012

Lokakuun loppua

Onpas ollut mahdottoman kiireistä aikaa. Maanantaina oli anatomian suullinen tentti selkärangasta, etujalan ja takajalan luista. Sain täyden 5, eli oikeen hyvin meni. Nyt on kallo menossa ja sitten "loman" jälkeen aletaan leikkelemään koiria, jotta saadaan luut käyttöönkin lihasten yms muodossa. Anatomian lisäksi on sitten täytynyt koittaa pinnistellä kaikenmaailman proteiineja ja kudoksia mieleen. Miksi ihmeessä soluissa täytyy olla niin paljon erilaisia proteiineja! Ja kemian pölhö opettaja on sitä mieltä, että meidän pitää osata kaikki turhanpäiväiset lausekkeet ulkoa ja loman jälkeen kemian kokeessa se sitten kyselee meiltä niitä. Ensimmäinen kemian koe, jossa ei ole laskuja vaan on sanallisia kirjoitustehtäviä..

Mun hyvä ystävä opiskelee Suomessa hammaslääketieteellisessä jo siellä loppusuoralla ja kun olen hänen opintojaan alusta lähtien seurannut ja kuunnellut, kun hän käy ulkona joka viikonloppu ja joka päivä löytää aikaa harrastuksille, niin nyt sitten omien kokemusta jälkeen kysyin häneltä, miten se on mahdollista, kun mulla ei tunnu tunnit riittävän päivässä näihinkään asioihin. Ei heidän koulussa kuulemma lasketa ja tenteistäkin tuntuu pääsevän lukematta läpi. Olisi siis ehkä pitänyt valita ihmishammaslääketiede eikä eläimiä.. Mutta kuulemma nämä pari ekaa vuotta on vaikeimpia, ja sitten helpottaa. Sitä odotellessa..

Nyt tänne Puolaankin tuli syksy. Vielä menneenä viikonloppuna oli helle, lämmintä yli 20 ja shortsit ja tpaita oli oikein sopiva vaatetus. Tällä viikolla on ollut harmaata, öisin satanut vettä ja lehdet on lähteneet puista vauhdilla. Ruska oli kyllä nätti täällä. Suomessa on niin paljon keltaisen sävyjä lehdissä ja kun täällä valtaosa oli punaista, niin oli kaunista vaihtelua. Täällä en ole muuten kellään nähnyt lehtiharavaa käytössä. Lehtipuhaltimet ja raivaussahat on ihmisillä käytössä.. En vieläkään oikeen ymmärrä miten se raivausraha on käypänen työkalu lehtien haravoimiseen, mutta puolalaisille kaikki on mahdollista.. Suomessa taitaa olla jo melkein talvi, olen koittanut valmistella itseäni lumeen ja pimeyteen..

Lähikauppa on kyllä melkein kuin olisi Suomessa. Sieltä saa Eloveena kaurahiutaleita, Dumle karkkeja ja Fazerin likörikohvehteja sekä Lambin vessapaperia. Sähköä voi ostaa Fortumilta ja tankata voi Nesteellä. Mutta hekkuja tästä maasta ei löydy. Täällä on tosi vähän ns. karkkeja, suklaata jonkun verran. Puolalainen suklaa on melko pahaa, mutta onneksi Milka ja Lindt on edullisia täällä. Keksit on pahoja, mutta mikä suurin pettymys, niin leipomoiden kakut. Ne näyttää tosi herkullisille, vaan maku on jotain järkyttävää! Mun synttärit lähestyy ja on suunniteltu, että ostetaan kakku, vaan meidän ehkä pitää tehdä joku koemaisto ennen ostoa, ettei rahat mene ihan hukkaan!

Laitan tähän pari linkkivinkkiä teille. Ensimmäinen on ihan mielenkiintoinen ja varmasti kiinnostaa erityisesti sisäkissojen omistajia Kissavessa Tuolta siis video päälle. En ollut ennen Puolaa tiennyt, että tuollaisia on olemassa.

Toinen linkkivinkki on surullista ja opettavaista katsottavaa. Kiwi Care Tämä on facebook sivu sellaselle uusiseelantilaiselle ryhmälle, kun Kiwi Care. Pääasiassa eläinlääkäreitä Uudesta-Seelannista höystettynä englantilaisella kengittäjällä yms. Minunkin opettaja Uudesta-Seelannista on mukana tuossa toiminnassa. Eli siis ammattilaiset tekee pro bono töitä huono-osaisten eläinten seurassa, he on olleet mm. Egyptissä ja Fidzillä. Sieltä facebookin kuvakansiosta voi katsella kuvia ja olla iloinen, ettei Suomessa asiat ole ihan noin huonosti, kuin joissain harvoissa tapauksissa.

Näin surullisiin tunnelmiin ei voida lopettaa, niin jospa loppuun ihmettelyä puolalaisista.. Kävin pari viikkoa sitten lääkärissä, rakennus oli sellanen kohtuu uusi. Aulasta näin, että lääkäri on 3. kerroksessa, joten menin hissille, joita olikin neljä rinnakkain. Ihmeellistä oli, että siinä oven ulkopuolella oli kerrosnäppäimet. Painoin 3 ja kohta tulikin hissi ja hyppäsin kyytiin. Hissi lähti huruuttamaan ylöspäin ja kohta olikin 3 kerros ohitettu. Paniikissa rupesin etsimään nappuloita, niin hissin sisällä ei ollutkaan kerrosvalintanappuloita. Hissi meni ylimpään kerrokseen.. Astuin ulos ja olin vähän ihmeissäni. Onneksi siinä hissiä odottamassa oli mies ja nainen, joilta kysyin mikä tämä kuvio on. Kuulemma kun painaa siitä ulkopuolelta kerrosnumeroa, näytössä näkyy, mikä hisseistä A-D vie siihen kerrokseen, johon haluat mennä. Painoin 3 ja syttyi D. Menin siis sinne D:n ulkopuolelle odottamaan. Hissejä kävi siinä ylimässä kerroksessa ja lopulta tuli myös D hissi ja pääsin kyytiin. Siinä vaiheessa vielä ne nainen ja mies, jotka olivat odottamassa omaa hissiään kun tulin, jäivät vielä odottamaan sitä omaansa, kun minä läksin alaspäin. Ja ei hissi suinkaan suorilta mennyt 3 kerrokseen, vaan se pysähtyi useampaan otteeseen välillä, vaikkei ketään tullutkaan kyytiin. En vieläkään oikein ymmärrä mikä ko. hissin idea oli! Puolalaiset....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti