sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Hammaskonferenssin antia


Konferenssikuulumisia Saksasta! Pari päivää mielenkiintoisia esityksiä, joista kyllä jäi vaikka mitä mietittävää. Ehkä mielenkiintoisin luento ja luennoitsija tuli Kolumbiasta.  Ihmishammaslääkäri, joka kiinnostui hevosten hammashoidosta ja on nyt sitten erikoistunut varsojen purentavikojen korjaamiseen, ortodontiaan. Hänen kotisivunsa löytyy täältä (espanjaksi) www.odontoequinos.com 
Hevosillehan ei löydy mistään varastosta valmiita laitteita, joilla purentavikoja voidaan korjata, vaan ne pitää kaikkien rakentaa itse. Ja kun dr. Echavarria itse on hammaslääkäri, hänen on ollut helppo lähteä suunnittelemaan erilaisia laitteita. Hän käyttää esimerkiksi hammasrautoja, joilla voidaan ”vetää” liian suuri etuhammasrako yhteen. Sitten hän oli suunnitellut ikään kuin päitset, joita käytetään ylä- tai alapurentaisella varsalla ja noilla ”päitsillä” saadaan liian pitkään leukaan painetta ja rajoitetaan sen tietynsuuntaista kasvua. Tämä laite on päivässä päässä noin 8-10h ja varsa voi syödä sen kanssa normaalisti. Sitten hän käyttää myös kiinteitä laitteita, jotka on eräänlaisia vaijereita, kiinnitetty poskihampaisiin ja etuhampaisiin ja joilla voidaan myös muokata kasvua halutulla tavalla. Hän oli sitä mieltä, että yli 3.5v varsaa on turha ruveta korjaamaan, koska kallon luut eivät enää muokkaudu niin kuin ne tekevät nuorella varsalla. Kysyin sitten vieressä istuneelta saksalaiselta eläinlääkäriltä, että tekeekö joku Saksassa samanlaisia ortodontisia hoitoja ja ei ainakaan ollut kuullut muusta kuin kirurgisista operaatioista. Mutta varmasti tuollaiset oikomishoidot yleistyvät tulevaisuudessa! Jonkun täytyy olla ”ladunavaaja” ja siinä kyllä dr. Echevarria on tehnyt hyvää työtä!

Tänä vuonna kuolainasioista oli yksi luento, Neue Schule firmasta oltiin puhumassa. Viimeksihän oli Sprengeriltä. Minusta oli mielenkiintoista, kun tämä luennoitsija puhui kuolaimen materiaalista. Hän oli sitä mieltä, että vain metalli on ainut oikea kuolainten valmistusmateriaali, eli muovi tai kumi ei ole heidän mielestä oikeita materiaaleja. Neue Schule kuolaimethan on valmistettu heidän omasta Salox kupariseoksesta, siinä missä esim. Sprengerillä on Aurigan. Varmaan syviä bisnessalaisuuksia, eroaako nuo materiaalit oikeasti toisistaan millään tavalla, mutta Neue Schulen mukaan heidän kuolaimet lämpenevät hevosen suussa nopeammin kuin muut, niistä ei aikojen kuluessa ala irtoamaan mitään epämääräisiä metalli-ioneita ja heidän materiaali on puolet pehmeämpää kuin perinteinen ruostumaton teräs. He myös painottavat materiaalin iskunvaimennuskykyä, mistä kyllä olen heidän kanssaan samaa mieltä, että kun perinteinen rautakuolain kolahtaa hampaisiin, se varmasti tuntuu aika ikävälle, voi vaikka testata omilla hampaillaan, niin varmasti materiaali, jossa on paremmat iskunvaimennusominaisuudet on toivottavampi. Mutta en tiedä – kuolaimia, niiden valmistajia ja materiaaleja on kymmeniä ja tuntuu, että joka vuosi tulee vain lisää ja lisää. Kyllähän näissä myyntipuheissakin varmaan jotain perää on, nuo Neue Schulet on kai aika pidettyjä maailmassa, Suomesta niitä ei kai oikein helposti taida saada?

Sitten oli myös hyvä luento vanhojen hevosten ruokinnasta, jos joku on siitä kiinnostunut, niin minulle voi laittaa viestiä, niin laitan kopion tulemaan. Ja myös hevosten aineenvaihto-ongelmista; Cushingin tauti, insuliiniresistenssi (diabetes), EMS (equine metabolic syndrome), oli mainio esitelmä. Molemmissa oli konkreettisia esimerkkejä ruokintaohjeineen yms.

Ja olihan siellä myös video, kun mursulta poistettiin sen torahampaat! Venäjällä jollain naisella oli mursu, jolle tuli ongelmia sen torahampaiden kanssa ja ne piti poistaa. Mursu siirrettiin Saksaan erääseen eläintarhaan diilillä, että he maksavat hampaiden poiston ja mursu jää sitten sitten näytille. Vaikka operaation hinta oli kaikkinensa useampi satatuhatta euroa, niin kuulemma tämä oli silti kannattava diili, kun normaalisti mursun vuokra on puolesta miljoonasta miljoonaan per vuosi. Kirurgit tulivat Amerikasta ja tämä saksalainen eläinlääkäri oli vastuussa röntgenkuvien ottamisesta. Aika mielenkiintoinen video oli kyllä! Kaikki tarvikkeet, operointipöydästä lähtien oli tehty mittatilauksena tätä operaatiota varten.

Äksöniä oli reissussa muutenkin ihan hyvin. Otin Frankfurtin kentältä vuokra-auton, ajattelin pihistellä tällä kertaa, niin otin oman navigaattorin Suomesta ja vuokrasin halvemman auton. Enpäs sitten hoksannut terminaalissa katsoa, että navi latautuu. Autobaanalla sitten hoksasin, että kohtapas loppuu navista akku, mitäs sitten tehdään.. Onneksi reitti oli tuttu, niin osasin perille vaikka opastusta ei ollutkaan. Takaisin kentälle mennessä sitten rikoin varmaan kaikkia mahdollisia liikennesääntöjä, kun yritin etsiä oikeaa paikkaa, minne palautan auton.. Mutta onneksi sunnuntai-iltana ei ihan kamalasti ollut liikennettä ja lopulta selvisin turvallisesti perille! Onni onnettomuudessa oli, että siellä pyöriessä satuin bensa-asemalle, jossa sain auton tankattua :)

Lentomatka Frankfurtiin ei ollut myöskään ihan kaikkein miellyttävin. Meillä oli yllärinä supikoiran ruumiinavaus ja sieltä läksin suoraan kentälle. Ja se supikoiran haju ei todellakaan ollut mikään kaikkein miedoin.. Siellä sitten bisnesmiesten välissä, hieman tuoksuvana, oli mukava olla! :) Se haju maistui suussa vielä seuraavanakin aamuna.. Hyi.. Maanantain koiravainaja oli melkein kuin parfyymiä supikoiraan verrattuna! Maanantain päätteeksi ”hyödylliset hyönteiset” kurssilla sitten oli mehiläisen ruumiinavaus, se oli aika mielenkiintoista :D Kaikesta sitä eläinlääkärin pitääkin tietää.. Mutta mielenkiintoinen oli tieto, että miesmehiläiden, kuhnureiden, elämä päättyy aika äkisti; sillä hetkellä kun ne siementävät kuningattaren, ne kuolevat. Toisaalta onnellinen kuolema? Yksi kuningatar parittelee jopa 40 kuhnurin kanssa yhdellä kertaa ja sitten se käyttää näitä siemeniä jopa 5 vuotta. Enpä tätäkään olisi tiennyt aikaisemmin..

Tulevana viikonloppuna olisi taas Saksan reissu tiedossa, nimittäin kolme päivää Equitana messuilla! Equitanahan on maailman suurin hevosalan messutapahtuma, joka kestää parisen viikkoa ja jossa käy satoja tuhansia ihmisiä sinä aikana. Ne järjestetään joka toinen vuosi ja joka toinen vuosi on sitten Equitana Open Air, joka on nimensä mukaisesti ulkona ja paljon, paljon pienempi tapahtuma. Mutta tästä lisää parin viikon päästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti