perjantai 27. helmikuuta 2015

Iilimatohoitoa


Ajattelin kertoa hieman siitä iilimatohoidosta, jota oli tuolla Etelä-Karjalassa saatavilla. Hoitajanahan oli Minna täältä Waahteran tila Multa piti hoitaa molemmat isot hepat, mutta toinen hevosista, se jolla on niskaligamentin kanssa ongelmia, oli niin kipeä, että Minna ei sitä halunnut hoitaa. Mutta toinen, jolla ei mitään suoranaista vikaa ole, vain vanha jännevamma, selkäjumeja ja muita normaaleja ongelmia, hoidettiin. Siltä hoidettiin etupää ja seuraavan kerran hoidetaan takapää. Heppa oli aluksi ollut hieman ihmeissään, mutta hyvin pian oli rauhoittunut ja ihan selkeästi nauttinut käsittelystä. Kuulemma kun jänteisiin laittoi madot, sieltä ei paljoakaan verenvuotoa ollut, mikä on ihan loogista sillä siellä ei juurikaan verisuonia ole, mutta sitten esim sään läheisyydestä verta tuli paljonkin. Heppa kun ei osaa kertoa miltä tuntuu, niin onneksi tallilla hoidettiin muutama ihminenkin. Toisella oli olkapääongelmaa, leikelty moneen kertaan ja hoidon jälkeen olkapää liikkui ihan eri tavalla, käsi nousi ylös. Toisella ihmisillä hoidettiin polvea ja se sitten oli vuotanut runsaasti pitkän aikaa, mutta kun tämä pakkautunut veri oli lähtenyt pois, myös polven säryt ja ontuminen hävisivät! Eli kyllä tuosta hoidosta ihan oikeasti apua varmasti on! Minna tulee ilmeisestikin maaliskuussa uudestaan tuonne suunnalle, ottakaa rohkeasti häneen yhteyttä. Itsekin toivon, että kesällä pääsen katsomaan hänen hoitojaan, aina mielenkiintoista ja opettavaista nähdä uusia juttuja. Ainiin, ja sen verran siinä oli, että tämä mun heppa ja eräs toinen hoidettu heppa, oli seuraavana päivänä vähän huonosyöntisiä, mikä kuulemma on ihan normaalia. Mutta tosiaan vaan väkirehuja ei tehnyt mieli, heinä upposi hyvin. Noiden iilareiden vaikutus kestää kolmisen päivää, niin jotkut sitten reagoi vähän eri tavalla.

Sitten, jollakin asiakkaalla pohjoisen reissulla oli kiimahäiriöinen tamma. En muista kenellä se oli, niin jospa hän lukisi täältä, kun silmään pisti tällainen munkinpippuriyrtti. Munkinpippuri Eräs asiakas viime kesänä siitä mulle kertoi, oli kokeillut omalle kiimahäiriöiselle tammalleen ja siitä oli ollut ainakin sille apua. Eli pistäkäähän korvan taakse, jos jollekin tulee tarvetta!

Suomessa käyty taas, seuraavan kerran sitten kesäkuun lopulla! Kelit oli kerrassaan mainiot, parina päivänä jopa aurinkokin näyttäytyi! Uusi lukukausi toi mukanaan uusia aineita. Tällä kertaa kaikista kummallisin on kurssi nimeltä ”Public Health in Case of Disaster” eli julkinen terveys katastrofin aikana. Ja luennot käsittelee mm. seuraavia aiheita: ”Bioterrorism”, Recognition of bioterrorist attack”, ”Radioactivity” jne jne! Joku voisi kysyä mitä eläinlääkäri tuollaisilla tiedoilla tekee, mutta ehkä tässä on ajateltu, että voisi hakea vaikka Valkoiseen taloon töihin ja hoitaa samalla ensimmäisen koiran terveyttä ja konsultoida presidenttiä bioterrorismista! :) Muita kursseja on ”hyödylliset hyönteiset”, kirurgia ja anestesiologia, diagnostinen kuvantaminen, turkki-päällysteiset eläimet (eikö niillä valtaosalla ole turkki..) ja sitten joku eläintuotannon teknologia. Ja toki parasiitit, lääkeoppi ja patomorfologia jatkuu syksyltä.. Luokan koostumuksessa tapahtui taas hienoisia muutoksia, kun se mun brasilialainen kämppis lähti Portugaliin jatkamaan opintojaan, yksi toinen käy vain joitakin kursseja, mutta sitten saatiin yksi uusi oppilas tilalle, kun hän pääsi lopulta biokemian läpi. Ja toki patofysiologian uusintatentti on vasta ensi viikolla ja siellä on yhteensä 3 oppilasta, onhan se mahdollista, että he ei pääse uusintatenttiä läpi ja luokan koko vain pienenee ja pienenee.


Ens viikonloppuna sitten onkin Saksan reissun aika, vuotuinen hammaskonferenssi on siellä! Infoilen sitten mitä uutta sieltä jäi käteen. Mielenkiintoisia aiheita siellä ainakin oli.

Sieltä kevät tulla jollottaa, ekana puskee kukat maasta läpi ja sitten alkaa vihertämään :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti