torstai 18. joulukuuta 2014

Taitoluistelua, matkailua ja balettia

Enää viikko jouluaattoon! Ja kaksi koulupäivää ennen joulua! Huomenna tentti antibiooteista (joita on muuten aika monta ja ovat niin mahdottoman samankaltaisia, saapahan nähdä miten menee). Kiireinen pariviikkoinen takana.

Ensimmäinen tapahtuma viime viikolla oli Disney on Ice esitys Lumikki ja 7 kääpiötä. Se oli tuolla samalla areenalla kuin missä lentopalloa pelattiin viime kesänä, mentiin sinne ja kun olin odottanut, että siellä on joku jäähallia vastaava areena jäädytetty, niin pikkuinen pettymys oli, kun esiintymisareena paljastuikin ehkä noin 20x25m läntiksi. Epäilin että niinköhän luistelijat siinä mahtuvat työskentelemään ilman törmäilyjä, mutta kyllä ne mahtuivat, kukaan ei törmäillyt tai edes kaatunut! Katsojien keski-ikä oli ehkä 6v ja sitten me :) Mutta itse esitys, olihan se ihan jees, mutta en menisi Suomessa, siis Suomen hinnoilla, katsomaan. Vaikkapa joku Apassionata on minusta niin hieno, että sen maksaa mielellään, mutta tämä ei tuonut sellaista ”Wau” efektiä laisinkaan. Ehkä kokemusta olisi voinut auttaa, jos olisin lukenut etukäteen mitä tarinassa tapahtuu, nyt muistin vain, että Lumikki syö myrkytetyn omenan, kuolee ja prinssi suutelee hänet uudelleen henkiin. Ja tämä pätkä oli kuitenkin vain aika pieni osa tarinaa ja vielä sieltä loppupäästä vain, niin valtaosa esityksestä oli vain taidokasta luistelua. Mutta sen ne tekivät kyllä hyvin, luistelun siis. Vaan jos joku harkitsee mennäkö lasten kanssa, niin ehkä jättäisin menemättä. Kyllä siellä osa lapsista jaksoi katsoa koko ajan, osa sitten juoksenteli ympäriinsä areenaa.

The Snow White

Viikonloppu menikin joka vuotuisen joulumarkkinamatkan parissa, joka tänä vuonna suuntautui Tsekin pääkaupunkiin Prahaan, joka on 4,5h bussimatkan päässä. Olin lukenut moni arvosteluja, että siellä on hienot joulumarkkinat ja odotukset oli kovat, mutta pakko todeta, että minusta oli kyllä onnettomimmat joulumarkkinat missä olen käynyt! Kojuja oli vain muutamia, nekin möivät pääasiassa erilaista praha-aiheista matkamuistoturistikrääsää. Ruokaa ja juomaa oli saatavilla tosi vähän ja heikkolaatuista, siellä ei ollut edes oikeita joulumarkkinaposliinimukeja, vaan ihan paperimukit! Eli en kyllä missään nimessä suosittele joulumarkkinoiden takia Prahassa käyntiä, viime vuotuinen Dresden on ollut ihan ykkönen, sitten on oma Wroclaw, Krakova ja viimeisenä Praha, nämä on siis joulumarkkinat joissa on tullut käytyä viimeisen kolmen vuoden aikana. Ensi vuonna ehkäpä joku saksankielinen maa jälleen..


Mutta muuten Praha oli fantastinen! Tykkäsin todella, todella paljon ja kaupunki meni kyllä minun top2 listalle. Erittäin kaunis vanha kaupunki, paljon vanhoja rakennuksia, hieno ja mielenkiintoinen historia, vettä ympärillä, maailman suurin linna, kohtuullisen edullista, paikallinen suklaa ”Studentska” ihan Fazerin veroista (siellä oli ainakin yhdessä supermarketissa Fazerin Geisha-suklaata myynnissä :) ). Kielikin on puolan kanssa vähänkuin viro ja suomi, että periaatteessa toinen ymmärtää toistaan. Ja vielä yksi positiivinen puoli tuli mieleen, kaupunki oli hajuton ja vessat oli siistejä ja hajuttomia, mikä ei todellakaan ole itsestään selvyys Suomen ulkopuolella.. Prahaa voin kyllä suositella kaikille, jos viikonloppukaupunkireissu kiinnostaa, Finnairilla näkyi olevan tosi halpoja lentoja sinne nyt tarjolla. Minä osallistuin ns. ilmaiselle kävelykierrokselle, eihän ne ihan ilmaisia ole, vaan jokainen antaa omantuntonsa mukaan oppaalle rahaa. Mulla sattui tosi hyvä brittiläinen mies, joka kyllä kertoi kaupungin historiasta ja nähtävyyksistä tosi mielenkiintoisella tavalla. Ja linnaan tutustumiseen kyllä myös suosittelen jotain kierrosta, siitä saa paljon enemmän irti sillä tavoin, muuten jää kyllä valtaosa faktoista pimentoon. Laitan tänne vähän kuvia reissusta.

Unohdin lopulta testata näitä erikoisuuksiaPrahan kuuluisa astronominen kello vuodelta 1410. Leganda kertoo, että kellontekijä oli vuosikymmeniä aikaansa edellä ja silloiset kaupunginisät pelkäsivät, että hän kertoisi kellon salaisuudet muille ja tekisi samanlaisen kellon muualle, joten he päättivät katkaista häneltä kielen ja ottaa silmät pois. Tästä kellomestari suuttui ja kiipesi kellotorniin ja hyppäsi kostoksi tuonne kellonrattaiden väliin. Kello pysähtyi ja kesti vuosia ennen kuin löytyi yhtä viisas mies, joka ymmärsi kuinka kello saadaan taas toimimaan.

Lähikuva kellotaulusta (kuva netistä). Ylemmässä kellotaulussa on kolme kehää; yksi näyttä vanhaa Tsekin aikaa, yksi nykyistä aikaa ja kolmas horoskooppimerkin. Myös kuunkierto on siellä esillä. Jos katsot tarkasti, alemman kellon sivuilla on neljä hahmoa jotka esittävät keskiajalla pelättyjä asioita; turhamaisuus, ahneus, kuolema ja "Turk", joka kuvastaa hauskanpitoa. Joka tasatunti, kuolema alkaa soittaa kelloja ja kutsuu noita muita mukaansa, mutta ne alkavat myös soittaa ja pyytävät tunnin lisää aikaa.  Lisätietoa kellosta
Kissafanin taivas! 
Jonkun muun taivas :)

Joulumarkkinoilla oli toki myös eläimiä

Hunajaviini tuntui olevan Prahan erikoisuus ja varsinkin tämä koju jonoista päätellen

Taustalla näkyy Prahan lina

Juutalaiskorttelin kellot - ylempi on normaali meidän kello, vasemmanpuoleinen kulkee vastapäivään heprealaisin numeroin

kirjailija Franz Kafkan patsas, hänhän oli tsekkiläinen

"In utero"

Kuuluisan tsekkiläisen taitelija teos "In Utero" eli "Kohdussa". Tämä oli kuulemma ihan vime viikkoihin asti avoinen tuolta alapäästään, eli sinne pääsi kömpimään sisään, sisällä esitettiin multimediashowta oikeasta kohdunsisäisestä elämästä. Tämä samainen taiteilija teki tuonne allaolevassa kuvassa näkyvälle joelle, tuon linnan eteen, taideteoksen - keskisormen joka osoitti linnaan. Tsekin presidentti asuu linnassa ja hän ei ole kuulemma kovin suosittu henkilö erityisesti Prahassa, hänellä on ilmeisesti alkoholiongelmia yms, niin tämä oli sitten varmaankin taitelijan mielipide hänestä.


Kuuluisa Charles bridge, jota pitkin pääsee linnaan. Toki sinne pääsee muitakin siltoja pitkin, mutta turisteille kelpaa vain tämä yksi ja ainutTuolla keltaisen ja hieman vaaleanpunaisen talon välissä on juutalaisten vanha hautausmaa
Sama juutalaisten hautausmaa. Joskus satoja vuosia sitten, juutalaisten oli sallittua asua vain tässä yhdessä kaupunginosassa. Se oli hyvin alavaa maata, 3m alempana kuin mitä nyt on ja joki on aivan lähellä, joten se tulvi vähän väliä tuonne juutalaisten asuinalueelle, joka siis oli kaupungin huonoin paikka. Hautausmaa tuli täyteen ruumiita ja juutalaiset kysyivät kaupungin johtajilta, jos he voisivat saada lisää maata haudata ruumiit. Vastaus oli, ette saa lisää maata, mutta saatte multaa. Joten juutalaiset laittoivat lisäkerroksen multaa ja alkoivat haudata lisää ruumiita. Taas tila täyttyi ja sama homma. On arvioitu, että tuonne olisi haudattu jopa 150 000 ruumista, jopa yli kymmeneen kerrokseen. Tuo ylempi kuva, siinä näkyy kaiteen yli hautakiviä, eli ylimmät kerrokset ovat siinä. Ja kun pidät mielessä, että silloin kun hautaaminen aloitettiin, maanpinta oli 3m alempana kuin se nyt katutasossa.

Toinen mielenkiintoinen juttu on, että siinä missä tuo juutalaisten kaupunginosa oli aikanaan se Prahan huonoin paikka, nyt se on se eliittikaupunginosa, jossa on kaikki maailman huippumuotitalot Guggista D&G:aan. Niin ne ajat muuttuvat..

Kuvat näette, melko surkeaa oli

Katso tarkasti - huomaatko torneissa mitään eroa.

Oikean puoleinen on hieman leveämpi. Siinä tuli aikoinaan rakennusvirhe, mutta kun ei voinut sanoa, että se on rakennusvirhe, niin päätettiin, että oikeanpuolainen edustaa maskuliinisuutta ja vasemmanpuoleinen feminiinisyyttä :)

Ja viimeisen tapahtuma oli eilen, kun Moskovan kaupunginbaletti ”Moscow City ballet” tuli esiintymään meille. En ole koskaan käynyt missään vastaavassa, joten ehdotin meidän luokan toiselle vanhukselle, että mennään katsomaan Joutsenlampi ja olin hyvin positiivisesti yllättynyt. Väliajalla ostettiin ohjelma, josta sitten luettiin tarinan juoni ja sen jälkeen oli helpompi seurata mitä siellä tapahtuu, mutta joka tapauksessa todella taidokasta esiintymistä ja uskomatonta mihin kaikkeen ihmiskeho taipuu ja mitä sillä pystyy tekemään, kun sen treenaa huippuunsa! Suosittelen kyllä kokeilemaan baletinkatsomistakin, jos vaikka ennakkoasenteita olisikin sitä kohtaan. Ainakin siellä oli kauniita, tunnettuja lauluja ja miehiä kireissä trikoissaan ;)

Ylihuomenna lauantaina sitten Suomeen ja loppiaisena takaisin, silloin minut tavoittaa ihan puhelimellakin, jos joku haluaa soitella. Seuraavan kerran olen Suomessa ja tarkemmin ottaen pohjoisemmassa Suomessa toivottavasti helmikuun loppupuolella, mutta se reissu tulee olemaan ehdollinen, sillä meillä on iso patofysiologian lopputentti silloin ja jos kävisi niin hassusti, ettei se mene läpi, minun on pakko lukea uusintaan se talviloma. Mutta jos niin kävisi, niin sitten pääsiäisloman aikaan uusi yritys! Vaan näistä kuvioista sitten tammikuussa lisää!


Nyt jos vielä hieman vilkaisen antibiootteja ja sitten ne saavat muhia yön yli ja aamulla ovat valmiita koepaperille raapustettavaksi! Nähdään ensi viikolla!

Wroclaw Rynek joulukuusi


Meidän lähiostari


Ei se ihan siltä näytä kuin kuvassa tämä minun suklaa-kebab, mutta ihan hyvä se oli!

Lähdin koulusta yhtenä päivänä ja tälläinen tuli vastaan! Siinä on yksi Puolan 200:sta rekisteröidystä haukasta. Se kilpailee nopeuslennossa ja metsästyksessä. Nyt sillä on toinen jalka kipeänä, joten se tuli käymään eläinlääkärillä. Olin nähnyt joskus dokumentin saksalaisesta eläinlääkärinaisesta, joka on haukkoihin erikoistunut ja työskentelee Saudi-Arabiassa muistaakseni, koska siellä haukkatouhu on vielä iso juttu, mutta en kyllä ikinä olisi uskonut, että Puolassa on haukkaharrastusta! Olisi ollut niin paljon kysymyksiä tälle omistajalle, mutta hänellä oli kiire tohtorin tykö. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti