lauantai 6. joulukuuta 2014

Hyvää itsenäisyyspäivää!


Ihan ensin pahoittelen, että olen ollut huono blogin kirjoittaja, kun en mitään ole pariin viikkoon kirjoittanut. Tenttejä on ollut tenttien perään, siihen vielä lisäksi muutamat synttärit ja kaikki jouluvalmistelut. Enää 10 koulupäivää ja 13 päivää Puolassa ennen joululomaa!! Työt alkavat heti samana päivänä kun kone laskeutuu, jotta mahdollisimman monen luona ennättäisin käydä, mutta taas jäi halukkaita ilman aikoja.

Niin, tänäänhän on Suomen itsenäisyyspäivä! Hyvää itsenäisyyspäivää siis kaikille! Minäkin ajattelin kokeilla karjalanpiirakoiden tekoa juhlapäivän kunniaksi. Koskaan en ole muuta kuin ummistanut niitä, niin hieman jännittää.. Viime viikonloppuna paistettiin piparkakkuja, vein sitten koko luokalle ja muutamalle vaihto-oppilaalle maistiaisia ja kaikki kehuivat suomalaisten versiota piparkakuista :) Joka maassahan on jotain samankaltaista, joulutoreilla erityisesti myydään sellaisia isoja, koristeltuja pipareita, mutta ne ei kyllä ole yhtään hyviä. Puolassahan käytetään hunajaa pipareiden teossa!

Laitan tänne kuvia tämän vuoden joulumarkkinoilta täältä meidän Wroclawista. Luin jostain englantilaisesta lehdestä, että meidän joulumarkkinat on yhdet parhaimmista/kauneimmista Euroopassa. Enkä ihmettele, kyllä siellä oli kiva. Olen käynyt jo kahdesti. Vielä kerran pitää käydä, suklaakebab ja tämän vuoden ”glögi” on vielä testaamatta.

Nämä oli hyviä :) Otin ison annoksen, kun ajattelin, että pieni on varmaan 2 palloa. Ja setä lappoi ja lappoi ja vielä lisää tuohon lautaselle, siinä olisi ollut varmaan kolmelle syötävää!
Kyllä - 5zl päästymaksu tuonne palloon ja sitten voi heitellä "lunta" tuolla

Nam - unkarilaista pikaruokaa joulutorilta!


Siellä on nuotio sisällä

Espanjalaisia? tikkuja, olin pikkaisen pettynyt

Havusta tehtyjä poroja! Tosi kivoja, hintakaan ei ollut paha, alle 10€Ostarilla

Ajattelin kertoa teille hieman eläinlääkärissä käynnin hinnoista täällä Puolassa. Mun ystävä, ylempiluokkalainen, otti viime keväänä sekarotuisen pienen koiran, jonka etujalat oli vinksallaan, ikään kuin luut on kierteellä, oliskohan hevostermeillä sivuittaissiirtymän tapaista ongelmaa? Nyt tämä koira sitten operoitiin ortopedin toimesta eli luut katkottiin ja aseteltiin oikeisiin asentoihin, johonkin kohtaa laitettiin metallia tukemaan. Muutaman viikon sillä oli etujalat kipsissä. Mehän koulun opiskelijoina saadaan 50% alennus hinnoista. Tämän operaation alkuperäinen hinta oli 1500zl (375€) ja opiskelijalle puoleen hintaan. Mutta tämä ystävä maksoi operaatiosta loppupelissä 300zl (75€).. Ja sen teki professori. Ei tuo alkuperäinenkään hinta paha olisi, mutta tuo lopullinen on ihan naurettava! En yhtään ihmettele, kun norjalaiset lemmikit tulevat tänne operoitaviksi.

Toinen esimerkki, pieneläinten MRI eli magneettikuvaus. Meille hankittiin vuoden alussa yhdet Euroopan hienoimmista kuvausvehkeistä, joka päivä siellä on noin 3 potilasta. Onpa siellä tutkittu myös leijoniakin! Noh, hinta tälle toimenpiteelle on 500-1000zl (125-250€), riippuen potilaan koosta ja täten siis tarvittavasta lääkityksen määrästä. Koska tämä hinta on eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa, on varmaan paras verrata hintoja Helsingin yliopistolliseen tiedekuntaan, jonka hinnastossa lukee: Magneettitutkimus (ei sis. Lääkkeitä, tarvikkeita eikä anestesiaa) 547€. Näkyy siellä olevan jotain hintaa myös tuollaisille ortopedisille toimenpiteillekin:
Ortopediset tutkimukset ja toimenpiteet
Huomaathan, että hintoihin lisätään toimistomaksu.
60 – 2400
    Keskivaikea murtumaleikkaus (ei sis. kiinnitysvälineitä)  
1230

Haluaisin teetättää mun shettikselle magneettikuvauksen, ajattelin kysyä jos sen saisi mahdutettua tuohon meidän koulun MRI-laitteeseen. Eihän shettis nyt paljon isompi ole kuin leijona?? Meidän koulun neurologi on yksi maailman parhaita. Hevosillehan Suomea lähin MRI laite löytyy Ruotsista, tai siis Hyvinkäällähän on MRI, jolla voi tutkia kavioita, mutta sellainen, jossa voi tutkia koko hevosen, lähin on Ruotsissa. Joku mun asiakas kävikin siellä, pitää kysellä ensi kerran tarkempaa tietoa.


Laukkaradalta kävi eräs hevonen Saksassa jossain todella mysteerisessä operaatiossa. Sillä oli siis joku jännevamma ja nyt sen jänteet ommeltiin yhteen. Nähtiin kuvia operaatiosta, mutta tarkemmat yksityiskohdat on pikkasen hukassa vielä, kun tiedot tuli välikäden kautta, mutta jos saan selville lisää asiasta, kerron kyllä! Koska ymmärsin, että tämä hevonen on treenikuntoinen parin kuukauden päästä ja sitten kun se hajoaa uudestaan, se taas ommellaan yhteen. Mutta koetan selvittää lisää!

Maanantaina mennään katsomaan Disney on Ice esitystä :) En ole koskaan nähnyt ja nyt ne ovat täällä. Sitten viikonlopun olen Prahassa, joulumarkkinoilla! Ja viimeiselle viikolla mennään katsomaan Moskovan kaupunginbaletin esitystä ”Pähkinänsärkijä”. Siitä olen kyllä eniten innoissani, en tiedä yhtään mitä odottaa, mutta kai baletissa käynti on sellainen asia, mikä jokaisen täytyy tehdä kerran elämässä? Ehkä innostun kulttuurista niin paljon, että menen kesällä Savonlinnan oopperajuhlillekin! :)

Nyt riisipuuron keittoon ja kuoritaikinan tekoon! Palataan vielä kerran ennen joulua. Rauhallista itsenäisyyspäivää kaikille ja pidetään peukut pystyssä, että saadaan valkea joulu koko maahan!

Jouluaatto oli eilen - BK avautui meidän koulun viereiselle ostarille! Oltiin 2v ilman kuningasta..

Tämä oli minusta niin hauska, kun tuolla ukot laudalla tasoittelee pihaa, eikö siihen luulisi olevan joku kone??Ja muistutan vielä joululahjaideasta!! Vielä ennättää jouluksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti