maanantai 13. tammikuuta 2014

Takaisin sorvin ääressä

"Loma" teki ilmeisen hyvää, kun olen löytänyt jostain hieman sitä syksyn kadoksissa ollutta opiskelumotivaatiota. Se kyllä löytyi ihan oikea-aikaisesti, sillä nuo kokeet ja tentit rupeavat painamaan päälle. Toivotaan, että se biokemian lopputentti menee ekalla yrityksellä läpi ja pääsen sitten suunnitellusta pohjoisen asiakkaisen pariin!

Oli ihan kiva käydä Suomessa, sää oli paljon miellyttävämpi kuin viime joululomalla, mutta ei kyllä yhtään sellainen talvinen joulufiilis ollut missään vaiheessa. Ja monesti kyllä lomalla mietin, että miten älyttömän mukavia te mun asiakkaat olette! Jos jotakin tarvitsen, niin aina teiltä saa apua.

Muuten, lentokoneessa Varsovasta Wroclawiin oli varmaan lähemmäs 10 suomalaista! Mitähän ihmettä ne tänne tungeksivat! Mutta sitten kun palasin takaisin tänne, totesin taas, etten kyllä ihan aina ymmärrä näitä puolalaisia. He olivat päättäneet ruveta remontoimaan yhtä melko kriittistä tienpätkää näin keskellä kouluvuotta. Meiltä uupuu 200m tietä ja tuo 200m tarkoittaa, että meidän elämä on aivan sekaisin, koska ratikat eivät kulje ja ne on korvattu busseilla. Yhteen bussiin mahtuu kuitenkin yli puolet vähemmän matkustajia ja niitä kulkee harvemmin kuin ratikoita, niin jokainen voi arvata, ettei yhtälö ole kamalan toimiva. Ja kun ne bussit ei edes kulje aikataulussa! Meiltä on ehkä 2-3km koululle matkaa ja vietin 25min bussissa.. Eli kävellen olisin jo ollut perillä.. Jossain normaalissa maassa tuo tieremontti olisi tehty kesällä, kun opiskelijoita ei ole ja matkustajamäärät tippuu yhteen kymmenesosaan. Meillä kuitenkin täällä päässä on yliopiston rakennuksia ja joinakin päivinä saattaa joutua useampaan kertaan menemään edestakaisin tätä väliä. Ja mikä kaikkein uskomattominta, puolalaiset ostavat lipun noihin busseihin. Ne on aina niin täynnä, ettei siellä lipputarkastaja mahdu liikkumaan, kun hyvä että voi hengittää, niin en oikein ymmärrä, miksi he niitä lippuja ostavat. Puolalaiset....

Eräs asiakas suunnittelee lomareissua Puolaan, mukava kuulla, että olette avoimin mielin ottaneet tämänkin maan lomasuunnitelmiinne! Rohkeasti vaan kokemaan Puolaa, Varsova ei ehkä se kaikkein paras paikka ole lomakohteeksi, mutta Finnair lentää suoraan Krakovaan, josta on sitten lyhyt matka moneen kohteeseen siellä suunnalla. Ja toki Wroclawiin olette aina tervetulleita.

Varsovasta puheenollen. Ne, jotka ovat tarkkaan lukeneet Hevosurheilua tuossa marras-joulukuussa ja lukeneet myös tätä mun blogia ja niiden antamista tiedoista vetäneet johtopäätöksiä, niin haluan nyt korjata teidän salapoliisityön lopputulosta; kyseessä en ole minä! ;)

Monet kyselivät Suomessa ollessa, millaista hevosen pitäminen on täällä, joten lauantaina kun oli oikein hieno maaliskuinen kevätsää (+14'c, kirkas taivas, aurinko lämmitti, linnut lauloivat), niin päätin tehdä ekskursion eräällä norjalaisten kansoittamista talleista täällä. Ja pakko sanoa, että olin kyllä melko positiivisesti yllättänyt olosuhteista, joissa hevoset olivat siellä tallilla!

Kyseessä on maneesitalli kaupungin ulkopuolella, karsinoita noin 30. Paikkoja on yksityishevosille sekä sitten ratsastustuntitoimintaa. Tallia pyörittää eläinlääkäri, joka siis ei tee ell hommia vaan ihan tätä tallitoimintaa. Minusta oli aivan ennen kuulumatonta, en tiedä kyllä Suomesta yhtään ell, joka olisi jättänyt "oikeat" työt ja siirtynyt ratsastuskoulun pitäjäksi. Mutta täällä ell homma ei ole kovin hyvin palkattua, niin hän ilmeisesti tekee enemmän rahaa tällätavoin. Täysihoitotallipaikka on n. 270€, siis maneesitallilla.. Hintahan on meille aivan naurettavan halpa, mutta puolalaisille hyvinkin kallis, jos siis keskipalkka on 800€. Ja voitte hyvin arvata, ettei tallipaikoilla kauheasti puolalaisten omistamia hevosia ollut. Ratsastustunnitkin olivat minusta melko kalliita, n. 15€.

Karsinat olivat kyllä paljon yli suomalaisten 3x3 määräysten, parissa karsinassa asui iso hevonen shettiksen kanssa. Sanoinkin norjalaisille, että heidän kannattaisi laittaa omat issikat yhteen karsinaan, niin säästäisivät tallivuokrassa. Automaattijuomakupit. Paksu olkipatja olla, olkea vain lisätään ja sitten kerran viikkoon suurinpiirtein otetaan tyhjemmäksi. Mutta talli oli melko pimeä; käytävän keskellä meni vain yksi lamppurivi, niin varmasti iltapimeällä ei juuri nää mitään.

Hevoset seisoivat pääasiassa tallissa, eurooppalaiseen tyyliin. Tarhoja oli, mutta niissä ei juuri hevosia näkynyt, mutta norjalaisten hevoset ovat ulkona aamusta iltaan. Kengitys on talvikenkineen ja tilsakumeineen (lunta ei siis ole näkynyt kuin yhtenä päivänä ;) ) n. 50€. Mutta jälki ei kyllä minusta ollut kovin kaunista, melko pahoja jalka-asentoja näin. Puolaisethan eivät juuri kengitytä hevosiaan, siis niitä vuollaan, mutta ei juuri laiteta kenkiä. Ja jos laitetaan, niin yleensä aina vain etupäähän. Lie sitten rahakysymys tämäkin? Kun norjalaiset olivat sanoneet kengittäjälle, että he haluavat kengät ja vielä joka jalkaan, niin hän oli meinannut pyörtyä! Ja kengissä oli vain kantahokit, niissä ei ollut edes reikiä kärjellä..

 Hevoset syövät heinää PALJON, mutta se ei ole kovin ravinteikasta. Sen hieman näki kyllä, koska monet puoliveriset, joita tallissa oli, olivat aika hoikkia, mutta sitten taas nuo issikat olivat jopa hieman lihavia, ne taitavat saada aika paljon enemmän irti siitä köyhemmästäkin heinästä. Mutta heinä oli pölytöntä, mistä suuri +. Kauraa sitten syötetään sitäkin enemmän, esim kaverin issikka, joka tekee töitä 2-5 kertaa viikossa, syö 3l kauraa päivässä... Myös shettikset näkyivät saavan ihan litroissa mitattavia annoksia.

Suuri positiivinen yllätys oli myös, ettei siellä näkynyt hevosilla huonoja tallitapoja, vaikka hevoset seisovat niin paljon sisällä. Kaipa ne sitten tottuvat siihen. Maneesissa oli joku sellainen kumirouhepohja, jota kovasti kehuivat. Maastojakin kuulemma on, he kävivät ennen joulua parin päivän vaelluksella.. Maneesissa hieman katsoin ratsastusta ja joku poika, joka paljon ratsastaa hevosia siellä, oli juuri hevosen selässä ja hänen piti olla oikein hyvä, niin ei hän kyllä minua vakuuttanut suuresti. En todellakaan ole mikään pro itsekään, mutta ei ollut hänkään. Täytyy varmaan joskus käydä jossain kisoissa katsomassa puolaisia ratsukoita. Kaiken kaikkiaan olin tosi positiivisesti yllättänyt, voisin hyvin harkita oman hevosen tuonne viemistä.

Kaunis "maaliskuinen" päivä


Hepat laitumella


Kyllä vain, issikoita ovat! Tämä ruskea oli aivan ylettömän ihmisrakas!

Keskellä on maneesi, vasemmassa laidassa talli, oikealla on lisää karsinoita sekä asunto, ravintola, ja huoneita asiakkaille

Kesällä kenttä, nyt tarha

Heinää

Kuraisia tarhoja

Leveä käytävä

Tästä mennään maneesiin

Heinää siis on ihan riittävästi karsinassa

Ihan hyvänkokoinen maneesi

Sopu sijaa antaa

Pesupaikka lämpölamppuineen

Nyt puolan kieliopin pariin! Seuraavaan kertaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti