lauantai 16. maaliskuuta 2013

Konferenssin antia

Pahoittelen suuresti, että en viikolla heti raportoinut konferenssista. Pitäisi päivään saada pari tuntia lisää, niin ehkäpä sitten riittäisi kaikkeen aikaa..

Tämän vuotinen konferenssi oli oikein hyvä, se oli paljon käytännönläheisempi, kuin viime vuonna ja sieltä sai paljon uusia ajatuksia kotiin viemiseksi ja haudottavaksi. Mukaan tarttui uusia työkaluja, mm. uusi sähköraspin varsi. Tänä vuonna oli useammassa puheessa jollain tavalla rauhoittamisesta puhetta ja kyllähän siellä selväksi kävi, että suomalaiset eläinlääkärit rauhoittavat ihan eritavalla kuin saksalaiset tai itävaltalaiset kolleegansa. He käyttävät huomattavan paljon suurempia annoksia rauhoittavia kuin suomalaiset ja heillä on useita eri aineita käytössä ihan joka päiväisissä toimenpiteissä, tyyliin oreille, varsoille, vanhoille, kielellä leikkijöille yms omat lääkkeet/sekoitukset. Ja eräskin rauhoittava, jota Suomessa käytetään erittäin paljon, on jätetty mm. Hannoverin eläinlääketieteellisen käytöstä lähes pois, koska he ovat tutkineet sen aiheuttavan pään heiluttelua hevosille. Vaan pääasiahan se kai on, että jollain tavalla hevonen rauhoittuu enkä siis sano, että joku tavoista olisi oikea tai väärä, vaan jokainen tekee parhaaksi näkemällään tavalla.

Lauantaina siellä luennoi eräs italialainen eläinlääkäri ja hän kertoi tekevänsä yhteistyötä mm. erään brasilialaisen eläinlääkärin kanssa. Pyysin sitten Luizaa, meidän luokan brasilialaista, googlettamaan tämän brassieläinlääkärin, niin hän on Luizan hyvän eläinlääkäriystävän ystävä ja hänen sivuilta sitten kävi ilmi, että hän taas puolestaan tekee paljon yhteistyötä Warwickin, minun opettajani kanssa. Eli maailma on oikeasti aika pieni paikka.

Teitä kiinnostavia ja hyödyttäviä aiheita oli sunnuntai iltapäivällä, kun puhuttiin kuolamista ja niiden vaikutuksista. Puhujina on eläinlääkäreiden lisäksi western-ratsastuksen useampi kertainen maailmanmestari, valjakkokuski ja Sprengeriltä joku mies. Eli asiantuntemusta oli ihan riittävästi. Ja mitä sieltä voisin teille sanoa:
- Kaikki painottivat samaa: Jokainen kuolain on juuri niin vahva kuin käsi, joka pitää ohjista kiinni!!
- Jos nivelkuolain on sopivan paksu kyseiseen suuhun, se ei ole kitalakeen kiinni. Ohjista vedettäessä kuolain kääntyy kohti kieltä.
- Western-ratsastajan mukaan uolain pitäisi aina valita hevosen (ja ratsastajan) koulutustason perusteella ja kuolaimen pitäisi "kehittyä", kun hevonen kehittyy. Aloitetaan nivelellä (Myler hyvin suosittu) tai sidepullilla (kaksikätinen ratsastus). Hampaiden vaihdon aikaan hän vaihtaa bosal-suitset (eräänlainen hackamore) tai jatkaa sidepulleilla. Kun ruvetaan opettelemaan yksikätistä ratsastusta, nivelet vaihdetaan pienivipuisiin niveliin. Ja sitten lopulta otetaan käyttöön oikeat länkkäkuolaimet.
- Hevoselle miellyttävin olisi, kun tavallisen nivelkuolaimen se ns. keskusrengas, jossa suupalat yhtyvät, olisi samanpaksuinen kuin suupalat, ei siis paksumpi, niinkuin monesti tahtoo olla
- Ylä- ja alaleuan välissä oleva rako on noin 30mm korkea, kieli täyttää siitä suurimman osan, joten paksu kuolain ei sinne yksinkeraisesti mahdu
- Kun hevosen suu ja huulet on levossa, pituus huulien kärjestä suupieleen on esim. 10cm. Kun laitetaan kuolain suuhun, pituus kasvaa 14cm. Ja kun vedät ohjista, jopa 17cm. Eli venytystä tulee, kipettyykö sen pään lihakset?
- Hevosen pitäisi pystyä jauhamaan, kun sillä on suitset päässä remmit kiinnitettyinä eli 2 sormea on mahduttava hyvin turvan ja leukaremmin väliin!
- Pitkä kuolaimen vipuvarsi tuottaa pieniä vihjeitä suussa ja taas toisaalta lyhyt varsi suuria muutoksia. Eli rauhottomalle kädelle ennemmin pitkä kuin lyhyt vipuvarsi.
- Sprenger suosittelee kuolaimen paksuudeksi 16mm ja 18mm
- Pyörivällä renkaalla olevia kuolaimia suositellaan rauhattoman käden omaavalle ratsastajalle, sillä se ei aiheuta minkäänlaista vipuvaikutusta, kun taas kiintonainen kuolain käy vain rauhalliselle kädelle
- Tavallisissa nivelissä toinen suupaloista on hieman pidempi (keskirenkaan takia), joten se saattaa aiheuttaa toispuoleisuutta ja ehkä olisi hyvä vaihdella kuolainta niin, että pitempi puoli on välillä toisella puolen ja välillä toisella puolen. Tai ostaa Sprengerin Turnado kuolain ;)
- Pelhamit ja muut vipukuolaimet aina kahdella ohjella ja leukaremmillä (45 asteessa). Vaikuttavat niskaan ja alaleukaan alahuulen, alaleuan ja 06 hampaiden lisäksi
- Jos käytät ns. B-rengasta tai 3-rengas kuolainta, muista että ne tuo painetta myös niskaan. Ja kaikilla niskaan painetta aiheuttavilla kuolaimilla pitäisi muistaa, että kun pää tulee oikeaan asentoon, niin (ala)ohjasta pitäisi löysätä, jotta niskan paine hellittää.

Mutta kukaan ei osannut antaa viisasten kiveä, eli mikä kuolain sopisi jokaiselle hevoselle ja ratsastajalle. Eikä sellaista tietysti olekaan, sitä täytyy vain kokeilla ja etsiä ja miettiä myös ratsastajaa, että millainen hän on, millä tasolla, millainen tasapaino, millaiset kädet.

Se siitä konferenssista. Sen verran reissusta haluan mainita, että saksalaisissa vuokra-autoissahan on se hyvä puoli, että ne on aina täydellisesti varusteltuja, ainakin sieltä paremmasta päästä olevat autot. Jos joku on hankkimassa uutta autoa, niin voin suositella lämpimästi lisävarusteena ainakin saksalaisiin autoihin saatavaa liikennemerkkien lukujärjestelmää. Onhan se niin mukava ajella, kun auto lukee liikennemerkit = nopeusrajotukset ja kertoo sinulle, mikä rajoitus on. Itse ainakin tykkään katsella maisemia tai puhua puhelimessa tai ihan vain ajatella jotain, niin monesti jää rajoitukset huomaamatta. Sen lisäksi tuossa autossa oli systeemi, joka heijastaa mm. nopeuden, rajoitukset, integroidun navigaattorin tuulilasin etuosaan eli ei tarvitse irrottaa katsetta irti tuulilasista. Sekin oikein kiva lisävaruste, mutta huomasin, että näin lyhyelle ihmisille oli vähän hankala, kun heijastus oli niin matalalla, että ei tahtonut kurottelematta nähdä niin alas. Mutta siis kokeilun arvoinen sekin!

Viime viikolla teillekin kehuin miten lämmintä ja kesäistä meillä oli. Tällä viikolla tuli taas lunta.. Huomenna pitäisi nousta plussalle ja pysyä siellä eli jospa nyt lopultakin kevät alkaisi tulla! Pari koetta ensi viikolla tiedossa, mutta niiden pitäisi mennä hyvin. Torstaina meillä on koko päivän aamu 8 ilta 6 asti biostatistiikkaa. Jo valmiiksi tunnen, kuinka silmät painuvat kiinni sen päivän aikana usemman kerran.. Mutta ehkäpä se siitä!

Olen tässä pari päivää lueskellut uutisia sieltä teiltäpäin, erityisesti tästä veronkiertäjä ministeri Hautalasta. En voi ymmärtää, millä tavalla kansanedustajilla ja ministereillä voi olla ihan eri laki kuin muilla kansalaisilla. Kun aloitin yritystoiminnan pari vuotta sitten, hyvä että ennätin Suomeen, kun verottaja jo laittoi kirjeen "yrityksenne on valittu erikoistarkkailuun harmaan talouden osalta". Ja ministeri, joka jää kiinni pimeästä työvoimasta, saa ja kehtaa jatkaa virassaan! Joku täytyy olla todella pahasti pielessä Suomessa ja kansan"edustaja"laitoksessa..

Se politiikasta, ottaa vaan suunnattomasti päähän tuollainen eriarvoisuus! Mukavaa kevään odotusta sinnekin, hirmuyöpakkasia ollut siellä. Loppuun vielä kuva meidän anatomian proffasta, kun se operoi hevosen suolistoa. En tiedä yhtään mikä hevosella oli vikana, mitä sille tehdään, mutta kuva oli minusta hyvä. Se siis esittää hevosen paksusuolta, en ollut arvannutkaan, että se olisi noin suunnattoman iso möhkäle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti