sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Pääsiäinen Puolassa

Aurinkoista ja lämmintä pääsiäistä kaikille lukijoille!

Hoksasin, että en ole kertonut teille pääsiäisen vietosta täällä Puolassa. Se kun eroaa aikalailla suomalaisesta vastineestaan.

Hassua sinänsä, että Puolassa, joka on siis yksi kaikkein katolisimmista maista maailmassa, pääsiäisenä ei ole ns. pitkiä vapaita, ainakaan täällä Wroclawissa, vaan pitkäperjatai ja toinen pääsiäispäivä (maanantai) on normaaleja työpäiviä. Mistä ihmiset on aika kovasti närkästyneitä. Mutta itse asiaan.

Palmusunnuntaina ei käydä virpomassa, mutta joko tehdään itse tai ostetaan koristeita, jotka on tehty kuivista kukista ja kasveista. Ne sitten viedään kirkkoon siunattaviksi ja säilytetään seinällä seuraavan vuoden ajan. Kuulemma jos nielaisee yhden pajunkissan pajun oksasta, se taka terveyden seuraavaksi vuodeksi. Juttelin myös norjalaisten kanssa pääsiäisestä, niin siellä tehdään kyllä virpomisvihtoja, mutta kun kerroin, että meillä lapset käyvät huitomassa muita ihmisiä, norjalaiset eivät ymmärtäneet meidän perinteitä. Heillä vihdat on maljakossa :)

Paikallisia "palmun" oksia


Pitkäperjantaina puolalaiset käy kirkossa seuraamassa erilaisia ristiinnaulitsemisnäytelmiä. Se on myös pidättäytyväisyyden päivä, esim lihan syönti ei ole kovin suositeltavaa.

Pääsiäislauantai on sitten se tärkein päivä. Silloin puolalaiset tekevät ruokakorin, joka sitten viedään kirkkoon siunattavaksi. Korin sisältö jätetään koskemattomaksi seuraavan päivään, jolloin se sitten syödään. Ja perinteisesti koreista löytyy makkaraa, leipää, muna, “mazurek” kakku, suolaa, piparjuuri, lampaanmuotoinen leivonnainen sekä “pisanki” eli maalattuja, keitettyjä munia. Kaikilla näillä on oma symbolinen merkityksensä tietysti. Munat ja liha symboloi uutta elämää, hedelmällisyyttä ja terveyttä. Suola suojelee pahoja henkiä vastaan ja auttaa valitsemaan oikean polun. Leipa symboloi Jeesuksen ruumista. Piparjuuri edustaa voimaa ja terveyttä. “Mazurek” kakku edustaa puolestaan taitoja ja kykyjä, joita tarvitaan tulevana vuonna.
Mazurek kakku
Ruokakori
Pisanki

Joko lauantai iltana/yönä tai aikaisin sunnuntaiaamuna on erityinen jumalanpalvelus, tai messu se ehkä oikeammin on täällä. Tämän messun aikana papit ja seurakunta kiertää kirkon kolmesti samaan aikaan kun kirkonkellot soi ja urkuja soitetaan ekan kerran sitten pitkäperjantain.

Pääsiäissunnuntaina sitten syödään ne edellisenä päivänä siunatut ruoat. Perheet kokoontuu yhteen ja jokainen ottaa pienen palan siunatusta ruoasta ja laittaa sen lautaselleen ja toivottaa muille perheenjäsenille onnea ja menestystä. Se lammasleivonnainen on pöydän keskipisteenä symboloimassa Jeesuksen ylösnousemista.



Pääsiäismaanantaina sitten iloitaan. Päivä tunnetaan nimellä “Śmingus Dyngus“ tai märkä maanantai. Nimi jo hieman viittaa mitä tapahtuu.. Eli silloin Puolassa harrastetaan julkisia vesileikkejä. Kuka tahansa voi kastella kenet tahansa.. Jos sinut kastellaan silloin, niin se tuo taas hyvää onnea seuraavaksi vuodeksi! Eli pääsiäisenä voi kyllä kerätä ison määrän hyvää onnea varastoon :) Tosin toisen Legendan mukaan kastetuksi joutunut tyttö menee vuoden sisällä naimisiin. Tämä hullu perinne juontaa juurensa siitä, että puolalainen prinssi Mieszko sai kasteen pääsiäismaanantaina 966 ennen ajanlaskun alkua.

Märkää maanantaita



Eli hieman erilaisempi juhla tämäkin. Pääsiäismunia, siis suklaisia toki on, mutta ne ei kyllä ole lainkaan niin isossa roolissa kuin Suomessa. Myös rahkapullia tekee kovasti mieli. Mämmiä ei niinkään ;) Sää on oikein kesäisä, 20 asteen yläpuolella pysytään, viime vuonnahan meillä satoi lunta pääsiäisenä.

Wesołego Alleluja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti